Se z vozilom odpravljate v tujino? Nikar ne pozabite na vse to!

18.06.2019

Letos so dopusti v zadnjih izdihljajih, vendar bodo naša priporočila za vas koristna vsakokrat, ko se boste odpravili v tujino. Bodisi poslovno ali pa kot turist poln pričakovanja lepih doživetij. Ne dopustimo, da nam malenkosti pokvarijo užitek potovanja. Kaj torej svetujemo, da pred odhodom uredite in vzamete s seboj na potovanje?

1. Veljavno vozniško dovoljenje, prometno dovoljenje, osebno izkaznico in/ali potni list.
2. Zeleno karto za vozilo in zeleno karto za prikolico (če potujete s prikolico).
3. Pooblastilo za mladoletne otroke, ki niso vaši.
4. Plačano asistenco v primeru okvare.
5. Spremljajte razmere na cesti.
6. Izberite primerno uro in dan potovanja, ko je promet najmanjši.
7. Na daljši poti načrtujte počitke.

Imate občutek, da pretiravamo s skrbnostjo?

Tukaj je nekaj anekdot, ki so se zgodile nam in našim znancem. Nasvete začnimo z osnovnim. Najprej preverite, ali ste na pot vzeli vse potrebne dokumente. Osebna izkaznica, potni list, vozniško dovoljenje, prometno dovoljenje itd.. Kaj se je pred nekaj tedni zgodilo našemu prijatelju, ki je potoval skozi Bosno in Hercegovino? Ni imel zelene karte za prikolico. Ja, tudi prikolica mora biti registrirana in zavarovana. V nekaterih državah morate še vedno imeti zeleno karto. Preverite torej, ali imate vse potrebne dokumente in njihovo veljavnost. Če vozite mladoletne otroke, ki niso vaši, poskrbite, da boste imeli s sabo kakšno vsaj na roko napisano pooblastilo.

Kaj pa, če se vam avto pokvari?

Večina ima plačano asistenco, če pa tega nimate, se vam jo splača urediti. Našemu znancu se je pred časom pokvaril avto v Moldaviji. Asistenca je delovala. Sicer je moral počakati 7 ur, vendar se je na koncu vse srečno izteklo. Vemo, da o okvarah razmišljajo pesimisti, ampak veliko lažje je doma urediti nekaj papirjev, se dodatno zavarovati in potem imeti manj težav in improvizacije, če res pride do kakšne okvare.

»8 ur sem čakal na srbsko-hrvaški meji!« Ja, se zgodi. Dolgemu čakanju se največkrat lahko vseeno izognemo! Kako? S premišljeno izbiro dneva, ure prečkanja meje in spremljanjem obvestil o prometu na mejnih prehodih. Če potujete takrat, ko to počne večina, se gneči seveda ne boste mogli izogniti. Skratka, če ne marate čakati, izberite ustrezen datum in uro potovanja.

Sedaj pa še kratek prometni test za vas. Gre za pravo izpitno vprašanje!

Po koliko urah vožnje se morate ustaviti in za koliko minut počivati? Pravilni odgovor je po treh urah vožnje, najmanj 30 minut počitka. Vemo, da zmorete voziti dlje, ampak bolj prijetno, bolj udobno in bolj varno je, če se ustavljate. Saj greste vendar na dopust. Naj bo že potovanje del užitka, počitki ob cesti pa tako načrtovani, da boste želeli postati še dlje kot za 30 minut. Če se je vam na poti v tujino zgodilo kaj takšnega, na kar bi želeli opozoriti z nasvetom, bomo veseli, če boste to delili z nami.

Foto: Tjaž Sajovic

IMATE VPRAŠANJE?
Spletno mesto za namen delovanja uporablja piškotke. Preberi več ...