Priporočila, kako postopati v primeru prometne nezgode

18.06.2019

Za vas imamo pomembne informacije. Iskreno upamo, da vam nikoli ne bodo prišle prav, a kljub temu je koristno, da jih poznate. Čeprav nas nenaden neprijeten dogodek na cesti vedno preseneti, moramo biti ob prometnih nezgodah pripravljeni pravilno reagirati, da ne povzročimo še večje škode oziroma da znamo pomagati.

Ste se kdaj vprašali, kakšna je verjetnost, da boste udeleženi v prometni nezgodi?

Čeprav se število prometnih nezgod iz leta v leto zmanjšuje, jih je na slovenskih cestah vsako leto še več 17. 585. Vsakemu se torej lahko zgodi. Pri vozniški kulturi še zmeraj ne dosegamo odličnih rezultatov – po podatkih policije med vožnjo radi telefonarimo, vozimo prehitro, ne upoštevamo varnostne razdalje in večkrat vozimo vinjeni, celo nepripeti.

Pred vami so navodila, kako postopati v primeru nezgode, iskreno pa vam želimo, da vam nikoli ne bodo prišla prav.

Kaj moram narediti najprej, ko se zgodi prometna nezgoda

Če gre za težjo prometno nezgodo, moramo ustaviti vozilo, zavarovati in označiti kraj nesreče, pomagati ponesrečencem poklicati policijo. Če gre za lažjo prometno nezgodo, v kateri je nastala le materialna škoda, je najpametneje vozila takoj odstraniti s cestišča. V primeru lažje prometne nezgode tudi ni nujno poklicati policije – izpolniti pa moramo evropsko poročilo.

Kaj pa, če je v prometni nesreči kdo poškodovan?

Kdaj in zakaj izpolnjujemo evropsko poročilo

Evropsko prometno poročilo izpolnimo pri lažji prometni nezgodi. Obvezno ga izpolnimo, če prometne nesreče ne obravnava policija. Tudi, če nesrečo obravnava policija, si udeleženci vseeno izmenjajmo podatke (telefonska številka, fotografija vozniškega in prometnega delovanja ter zavarovalne police).

Poročilo je enostavno izpolniti, vendar si vseeno vzemite čas in bodite pazljivi. NUJNO naj tisti, ki je kriv za prometno nezgodo pod opombo napiše “priznam krivdo”.

Tudi kadar je povzročitelj ali udeleženec lažje prometne nezgode tujec, naj se izpolni Evropsko poročilo; prav tako ni potrebno, da prometno nezgodo obravnava policija. Če je udeleženec iz kakšne res oddaljene, je vseeno bolje obvestiti policijo. Na ta način se izognemo morebitnim težavam z zavarovalnicami.

Pomembno

Zavarovalnice kljub podpisanemu obrazcu ob uveljavljanju škode pogosto zahtevajo od povzročitelja, da se še enkrat izreče o krivdi. To je nepotrebno, lahko pa se zgodi, da se krivec premisli in s tem zaplete postopek zato nekateri svetujejo, da pokličete policijo, če veste, da niste krivi.

Če pa ste prepričani, da ste vi povzročili lažjo prometno nezgodo raje ne pokličite policije, ampak zgolj izpolnite Evropsko prometno poročilo in priznajte krivdo. Na ta način se boste izognili kazni – ker policija povzročitelju nesreče mora napisati kazen in ne more izreči samo opomina.

IMATE VPRAŠANJE?
Spletno mesto za namen delovanja uporablja piškotke. Preberi več ...