Bi znali pravilno izpolniti Evropsko poročilo o prometni nesreči?

29.08.2019

Verjetno vsem poznan modro-rumen list papirja, ki ga prejmemo ob sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti. -identično poročilo izdajajo zavarovalnice po vsej Evropi (le v različnih jezikih), tako da v primeru prometne nesreče s tujcem nima nihče težav pri izpolnjevanju.

Ali mora v Evropskem poročilu nekdo priznati krivdo?

Naj poudarimo, da Evropsko poročilo ne pomeni priznavanja krivde, ampak zapis dejstev o prometni nesreči, ki zavarovalnici olajša kasnejše reševanje škodnega primera, še posebej, če na kraju ni bilo prisotne policije, ki bi opravila pregled in izdala zapisnik o prometni nesreči.

Kdo da poročilo in kdo ga izpolni?

V primeru udeležbe dveh vozil v prometni nesreči uporabite en komplet poročila (original in kopija - pišite krepko, da bo kopija čitljiva). Ni pa pomembno, katero vozilo je vpisano pod stolpec A in katero pod B, prav tako ni pomembno čigavo je poročilo.

Izpolnjeno poročilo morate v čim krajšem času dostaviti vaši zavarovalnici, pri kateri imate zavarovano vozilo.

Kako izpolnim poročilo?

  • V rubriko 5 vpišemo morebitne priče, njihova imena, naslove in telefonske številke. Takoj po nesreči prosimo morebitne očividce za njihove kontaktne podatke. Če se ne moremo dogovoriti o krivdi, bodo namreč dobrodošle tudi verodostojne izjave prič.
  • Polja od 6 dalje (razen skice) izpolnjujemo ločeno za obe vozili. Podatke o vozniku, ki ni nujno sklenitelj zavarovanja, prepišemo z vozniškega dovoljenja. Če gre za prometno nesrečo z udeležencem, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja (kolesar), prepišemo podatke z osebnega dokumenta.
  • V rubriki 10 označimo mesto trčenja na vozilu, ki ga opisujemo.
  • V rubriki 11 opišemo vidne poškodbe na vozilu, ki ga opisujemo.
  • V rubriki 12 s križci označimo polja, katerih opsi najbolj ustreza obnašanju vozila, ki ga opisujemo. Zelo verjetno je, da označimo več polj. V spodnji kvadratek vpišemo število označenih polj.
  • Rubrika 13 je skica nezgode in naj vsebuje najpomembnejše podatke, kot so smer vožnje obeh vozil, prometni znaki, talne označbe, imena ulic. Ne pozabimo označiti, katero vozilo smo opisovali kot vozilo A in katero kot B.
  • V rubriko 14 vpišemo priznanje krivde, če smo sporazumno ugotovili povzročitelja. V to polje vpišemo tudi priče in druge okoliščine, ki pomagajo pri razjasnitvi okoliščin prometne nesreče.

IMATE VPRAŠANJE?
Spletno mesto za namen delovanja uporablja piškotke. Preberi več ...