Nasveti 4 MIN

Vse kar morate vedeti o menjavi pnevmatik

Osnovna naloga pnevmatik je prenos bremen, sil na zavojih in moči pri pospeševanju ter zaviranju, blaženje neravnin in konec koncev dober oprijem na cesti. Z izbiro ustrezne pnevmatike lahko dosežete tudi manjšo porabo goriva, manjšo obrabo samih pnevmatik in tako imenovani tihi tek brez vibracij. Če želite uživati ob vseh naštetih zahtevah se odločite za sezonsko menjavo, saj boste le tako zagotovili prilagajanje vremenskim razmeram, posledično pa tudi boljši oprijem na cesti in optimalno porabo goriva pri vožnji.


Kdaj preobuti vaš avtomobil?

Zakon o pravilih cestnega prometa predpisuje, da morajo biti vozila med 15. novembrom in 15. marcem, ter v zimskih razmerah, ki se pojavijo zunaj omenjenega obdobja, opremljena z zimsko opremo. Predlagamo vam, da se izognete gneči in dolgim čakalnim vrstam ter že sedaj rezervirate svoj termin za zamenjavo. Pri tem upoštevajte spodnje zapovedi ustreznih pnevmatik:

 • Zakonsko določena minimalna globina profila pri zimskih pnevmatikah je tri milimetre.
 • Vse pnevmatike morajo biti enake vrste, velikosti in zgradbe.
 • Ustrezati morajo kategoriji, ki je predpisana v dokumentu o ustreznosti vozila.
 • Pnevmatike na isti osi vozila morajo biti od istega proizvajalca, iste nosilnosti, hitrostnega razreda in tekalne površine.
 • Oznaka zimskih pnevmatik je »M+S« ali »M.S.« ali »M&S«. Nekatere pnevmatike pa imajo dodano tudi oznako snežinke.
 • Najvišja priporočljiva starost pnevmatik je šest let. Na vsaki pnevmatiki je oznaka DOT, ki jo sestavljajo številke, ki označujejo teden in leto, v katerem je bila pnevmatika izdelana.

Zimske pnevmatike so namenjene uporabi za vožnjo pri temperaturah do 7 °C.

Od 7 °C navzgor so letne pnevmatike zmogljivejše. To je tudi eden izmed razlogov zakaj vožnja z zimskimi pnevmatikami skozi celo leto ni priporočljiva. Ob višjih temperaturah namreč postajajo mehkejše, zaradi česar je obraba precej večja, saj je njihova zgradba gumene zmesi posebej prilagojena nizkim temperaturam. Poleg tega imajo letne pnevmatike veliko boljši oprijem s cestiščem, predvsem v ovinkih in pri zaviranju, visoke poletne temperature asfalta pa gumeno zmes zimske pnevmatike trajno poškodujejo.

Če ste to poletje zatajili menjavo zimskih pnevmatik, je sedaj pravi čas, da to storite. Pnevmatike, ki ste jih rabili skozi leto, vam namreč v mrzlih zimskih dneh ne bodo zagotavljale več enake prožnosti in posledično dobrega oprijema.

Kaj tvegate, če pnevmatik ne zamenjate pravočasno?

 • Če v zgoraj omenjenem obdobju oziroma v zimskih razmerah vozite brez zimske opreme, vas lahko policija kaznuje z globo v višini 40 evrov.
 • Če zaradi pomanjkljive ali neustrezne zimske opreme ovirate promet, lahko kazen znaša tudi do 500 evrov in 5 kazenskih točk.
 • Če pozimi povzročite nesrečo z letnimi pnevmatikami in zavarovalnica oceni, da se je nesreča zgodila, ker vaše vozilo ni imelo ustrezne zakonsko določene zimske opreme, vam lahko zavrne izplačilo škode.

Koliko sezon lahko vozite z enakimi pnevmatikami?

O menjavi temeljito razmislite, če se z njimi vozite že štiri leta. Najvišja priporočljiva starost je sicer šest let, tudi če imajo še vedno tri ali celo štiri milimetre profila. Pnevmatike so namreč vaš edini stik s cesto, od česar je odvisna tudi vaša varnost. Zato poskrbite tudi za ustrezen zračni tlak, ki lahko podaljša življenjsko dobo pnevmatik. Preverjajte ga najmanj enkrat na mesec, ko so pnevmatike hladne. Če boste vozili s prenizkim tlakom, imate lahko resne težave pri zaviranju in z večjo obrabo pnevmatike.

Pri izbiri pnevmatik si pomagajte z EU oznako.

Oznaka EU vam omogoča takojšen vpogled v lastnosti pnevmatike. Z njeno pomočjo dobite vpogled v oceno pnevmatike v treh različnih kategorijah, tj. porabi, oprijemu in hrupu. Od 1. novembra 2012 mora vsaka pnevmatika, ki se prodaja na evropskih trgih, imeti to ozanko.

 • Poraba goriva je označena z razredi od A do G, kjer je A najboljša vrednost, G pa najslabša.
 • Oprijem na mokri podlagi je izražen z ocenami od A do F, kjer A predstavlja najboljšo oceno, F pa najslabšo.
 • Hrup merimo v decibelih (dB), slikovno pa s črticami ob pnevmatiki, kjer ena črtica pomeni tiho pnevmatiko, tri pa glasno pnevmatiko.

Da bo vaš prehod v naslednjo jesen prijaznejši in vas bo manj udaril po denarnici, lahko za to marsikaj naredite sami. Najprej se poskusite izogniti udarnim jamam, pločnikom, ostrim objektom in ležečim oviram. Pnevmatike redno vzdržujte, s čimer omilite posledice ekstremnih temperatur, maščob in močne sončne svetlobe. Tudi z boljšimi navadami za volanom lahko podaljšate življenjsko dobo vaših pnevmatik. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati pomen mirne vožnje, speljevanja in zaviranja. Priporočamo vam tudi, da se takoj, ko zaznate minimalno spremembo pri krmiljenju, hrupu ali vibracijah, za pomoč in svetovanje obrnete na strokovnjake iz ene izmed naših avtohiš.