Nasveti 4 MIN

Triki za nakup rabljenega vozila

Nakup rabljenega vozila je včasih podobno lovu na skriti zaklad. Na trgu najdemo odlične ponudbe, hkrati pa še kako velja, da ni vse zlato, kar se sveti.


Pomanjkanje informacij in znanja nas lahko drago stane! Da se pri nakupu ne bi opekli, smo zbrali nekaj trikov, kako pravilno pristopiti k nakupu rabljenega vozila.

Pozorni bodite na … Vse.

Cena, število prevoženih kilometrov, servisa knjižica, pregled zunanjosti in notranjosti, poraba, število prejšnjih lastnikov, stare škode in nezgode… Seznam za preverbo je dolg! Mimogrede, ali ste vedeli, da rabljeno vozilo ni nujno boljše, če ima manj prevoženih kilometrov? Vozilo, ki je voženo na daljših razdaljah, ima manj “hladnih” zagonov in je ob rednem servisiranju lahko celo bolje tehnično ohranjeno, kot tisto z manj kilometri.

Začnimo pri ceni in stroških vzdrževanja vozila

Cena, ki jo prodajalec nudi, je običajno zelo pomembna pri nakupni odločitvi. Vendar naj vas ugodna cena ne zavede. Pri odločitvi naj vas vodi razmislek o vseh vidikih nakupa. Izpostavljamo najpomembnejše. Cene dobro ohranjenih vozil niso v tujini nič nižje kot v Sloveniji. Cenejše pa je lahko vozilo, ki je bilo poškodovano, katerega števec prevoženih kilometrov ne odraža realnega stanja, ali pa ima neurejeno dokumentacijo. Omislite si “stroškovnik” in poleg nakupne cene preračunajte tudi letne stroške vzdrževanja vozila. Mednje spadajo registracija in zavarovanje vozila,nakup pnevmatik, redni servisi, morebitna popravila …

Kaj lahko vpliva na razlog, da je izbrano rabljeno vozilo dražje? Dobro vzdrževana notranjost in zunanjost, malo prevoženih kilometrov in prvi lastnik, vozilo je bilo redno servisirano… Zakaj je cena lahko nižja od pričakovane? Prodajalcu se zelo mudi s prodajo vozila (npr. zaradi finančne stiske ali pomanjkanja časa), veliko število kilometrov, slabša ohranjenost vozila ali celo vidne poškodbe na vozilu.

Preverite skladnost avtomobilskega oglasa z realnim stanjem

O izboru primernega vozila smo pisali že v blogu Dobri nasveti za nakup novega vozila. Najprej pomislite na svoj stil življenja. Ali potrebujete vozilo za dolge ali krajše relacije? Imate veliko družino z majhnimi otroci, se boste v vozilu navadno vozili le vi? So vam pri srcu karavani, terenci, enoprostorci ali hitri športni avtomobili? Pri izboru upoštevajte tudi tri pomembne stvari: velikost, uporabnost in zmogljivost.

Ko greste na težko pričakovani ogled vozila, temeljito preverite, ali je vse v skladu z oglasom, ki ste ga zasledili preko interneta. Se ujema število kilometrov in navedena dodatna oprema? Poslušajte prodajalca, naj vam pove čim več o zgodovini vozila.

Morda celo poiščite pomoč strokovnjaka (serviserja), ki mu zaupate? Vprašajte ga tudi za dodaten nasvet o nakupu izbranega modela. Pri pregledu se posvetite pregledu motorja pod pokrovom, prednje maske in podvozja, preverite stanje pnevmatik, lak in notranjost vozila. Ne pozabite na testno vožnjo, kjer lahko vozilo še dodatno preizkusite: ali pravilno delujejo zavore, ima motor normalen glas (ugasnite radio in ventilacijo)? Najbolje je, da je motor pri zagonu hladen. Steči mora gladko, brez nepotrebnih sunkov in ropota. Preverite tudi ali delujejo vse električne naprave in pripomočki? Ob zagonu se morajo zasvetiti vse lučke in po nekaj sekundah ugasniti. Seveda pa zahtevajte tudi uradno dokumentacijo, iz servisne knjižice naj bo razvidna zgodovina. Če tega ni, lahko na podlagi 17-mestne številke šasije, ki jo razberete v prometnem dovoljenju, preverite zgodovino servisiranja – a pozor, to velja le, če je bilo vozilo servisirano pri pooblaščenemu serviserju.

Pozornost usmerite tudi na prodajalca rabljenega vozila

Rabljena vozila se lahko prodajajo tako preko fizičnih kot pravnih oseb, pri obeh je potrebna velika stopnja previdnosti. Številni preprodajlci rabljenih vozil v oglasih obljubljajo nekaj, kar v realnosti sploh ne drži. Rešitev je, da avto kupite pri uradnih podjetjih, kjer odgovarjamo in stojimo za tem, ker je predstavljeno v oglasu. V avtohišah v sklopu Skupine Regia Group se trudimo za zadovoljstvo strank in skrbimo za najvišjo raven profesionalnosti.

alt text

Če vozilo kupujete od fizične osebe, vozilo pred nakupom dobro preverite. Dokupite podaljšano jamstvo, če vozilo ni več v tovarniški garanciji. Težave pa lahko nastopijo, ko poskušate uveljavljati reklamacijo pri nepreverjenem (pre)prodajalcu. Lahko se celo zgodi, da prodajalca, ko boste želeli uveljavljati garancijo, ne bo več. Še posebej previdni bodite, če kupujete rabljeno vozilo. Večina trgovcev skrbi za svoje dobro ime, reševanje reklamacij in zadovoljstvo kupcev pa je zanje na pomembnem mestu. Po drugi strani se pogosto izkaže, da se pri trgovcu, ki ponuja cenejša vozila, na področju reševanja reklamacij rado zapleta, saj prodaja vozila nepreverjenega porekla, varčuje pa se tudi pri pripravi vozila na prodajo.

Pozdravljen, tehnični pregled

Rabljena vozila hitreje kličejo po tehničnih pregledih, seveda pa ne pozabite pri nakupu tudi na registracijo in primerno zavarovanje. Pomembno: prvi tehnični pregled mora biti opravljen, ko je vozilo staro 4 leta, naslednji pregledi so vsaki 2 leti (do 8 leta starosti vozila), nato vsako leto. Da prihranite čas, lahko tehnični pregled, registracijo in zavarovanja opravite na enem mestu – v poslovalnicah Regia Group.

Na tehnični pregled vozila je treba pripeljati vozilo ter predložiti prometno dovoljenje in dokument o skladnosti vozila ali soglasje k registraciji vozila. Če je dokument o skladnosti vozila ali o soglasju k registraciji vozila kontrolorju dosegljiv v elektronski obliki, ga ni treba predložiti.

Vozilo mora biti za tehnični pregled redno vzdrževano, nepoškodovano in očiščeno. Preverite obvezno opremo, ki jo potrebujete, ko vozilo pripeljete na tehnični pregled.