Zgodbe s ceste 2 MIN

Traktoristi, pozor!

Prihajajo toplejši dnevi, z njimi pa tudi vse več traktorjev in delovnih strojev na cesti. Traktoristi morajo posebno pozornost posvetiti ustrezni pripravi vozil za delo, pa tudi za udeležbo v prometu, saj se vsako leto zgodi precej prometnih nesreč, ki se lahko končajo tudi tragično. Policisti zato opozarjajo, da nadzor nad traktoristi izvajajo tudi zunaj cest, v gozdu in na poljih!


Za vožnjo traktorja potrebujete veljavno vozniško dovoljenje F kategorije. Prav tako kot za ostale voznike, tudi za voznike traktorjev velja prepoved vožnje pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi, med vožnjo pa je prepovedana tudi uporaba mobilnega telefona.

Ne pozabite, da mora imeti traktor vgrajen homologiran varnostni lok ali kabino ter drugo obvezno opremo!

Vozniki, prilagodite svojo vožnjo!

Kolona vozil, na čelu kolone pa traktor, ki seveda vozi s precej nižjo hitrostjo, kot ostali udeleženci, ti pa ga pogosto ne morejo varno prehiteti. Situacija, ki je verjetno poznana vsakomur.

Pravila velevajo, da mora voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

Na cesto le z očiščenim vozilom

Med delom na njivi se na traktor in priklopnik nabere zemlja in blato, ki ga marsikdo nato nanese na cesto, kjer takšna onesnaženost lahko predstavlja nevarnost v prometu. Zakon zato veleva, da je vozilo potrebno očistiti ob vsaki vključitvi v cestni promet.

Tovor mora biti pravilno naložen

To, da tovor ne sme predstavljati ovire ali celo nevarnosti za voznika in druge udeležence v prometu verjetno ne rabimo posebej poudarjati. Prav tako pa ne sme povzročati prekomernega hrupa, zmanjševati preglednosti vozniku ali zakrivati registrskih tablic ter drugih predpisanih označb.

Prevoz drugih oseb na traktorju oz. traktorskem priklopniku

Vožnja druge osebe na traktorju je dovoljena le, če je oseba starejša od leta in pol in če sedi na vgrajenem sedežu za prevoz oseb. A pozor, dodatni sedež mora biti vpisan v prometnem dovoljenju!

Na traktorskih priključkih je prevažanje oseb načeloma prepovedano. Dovoljeno je prevažanje do pet oseb na traktorski prikolici, če je takšen prevoz potreben zaradi nakladanja ali razkladanja tovora. Osebe na prikolici ne smejo biti pod vplivom alkohola, prav tako ne smejo stati ali sedeti na nepritrjenem tovoru ali tovoru, ki sega preko stranic.

Ste že registrirali vaš traktor?

Tako kot vsako leto, tudi letos izvajamo tehnične preglede traktorjev in traktorskih priklopnikov na terenu. Na gorenjskem področju bomo tehnične preglede na terenu izvajali v maju in začetku junija.

Preverite nove lokacije in datume na območju Ljubljane: www.regia.si/nasveti-in-novice/tehnicni-pregledi-traktorjev-in-traktorskih-priklopnikov-gorenjska/