Zgodbe s ceste 3 MIN

Top izleti po Sloveniji

Danes raziščite predloge enodnevnih izletov, jutri pa se s svojim jeklenim konjičkom odpravite proti destinaciji, na katero ste verjetno že pozabili.


Avanturistični pomladni izleti z avtom

Oh, ta pomlad, ko se vsi, kot medvedi, prebudimo iz zimskega spanja in ko topli sončni žarki v nas prebudijo željo po raziskovanju nečesa drugačnega. Danes raziščite spodnje predloge enodnevnih izletov, jutri pa se s svojim jeklenim konjičkom odpravite proti destinaciji, na katero ste verjetno že pozabili.

Fotogenične Hrastovlje in grad Socerb

Ko pomislite na Obalo, imate zagotovo v mislih sprehod nekje med Koprom in Portorožem. Za spremembo se na poti na morje ustavite v Hrastovljah! V kamniti lokalni cerkvi si oglejte freske, ki jih verjetno poznate pod imenom Mrtvaški ples. Ne spreglejte tudi gradu Socerb, ki s svojo čudovito panoramo ponuja nepozaben pogled v dolino in je magnet za vse, ki lovijo osupljive Instagram fotografije. V gradu najdete tudi Sveto jamo, v kateri naj bi po izročilu dve leti prebival puščavnik, sveti Socerb. Očarljivo!

Pohorje za celo družino

Ko se ne morete odločiti, ali bi ustregli otrokom in jih peljali novim doživetjem naproti ali bi naredili nekaj zase in napolnili svoje prazne baterije, je čas za obisk Rogle. Medtem ko se otroci zabavajo na Zlodejevi pravljični urici, si vzemite trenutek zase in se odpravite v Energijski park. Nato se skupaj odpravite na Pot med krošnjami, kjer se boste sprehodili po kar kilometer dolgi poti prav med krošnjami dreves. Nepozabno.

Vijugati med vinogradi sončne Vipavske doline

Vedno sončna Vipavska dolina šele v zadnjem času postaja prepoznavna po svojih lepotah. Ste vedeli, da jo je Lonely Planet uvrstil med deset top krajev v Evropi? Dolino doživi na prekrasen sončen dan. Svoje potovanje začnite v Vipavi – zapeljite se po Vipavski vinski cesti ter okušajte in spoznavajte bogastvo vipavskih vin. Dan zaključite v čudovitem Vipavskem Križu. Dogovorite se lahko tudi za organiziran vodeni izlet, na katerem boste z lokalnim vodnikom spoznavali lepote doline. Za tiste, ki hrepenite po nečem dejavnejšem, predlagamo vožnjo s kolesom po okoliških vaseh. Drugačno!

Gremo pod zemljo – Rudnik Mežica

Ko vremenska napoved kaže kislo vreme, nikar ne ostajajte doma. Še vedno lahko izkoristite dan ter se odpravite v muzeje in rudnike, kjer se je čas ustavil in jim vreme ne more do živega. Odpravite se v podzemlje Pece in si oglejte Rudnik Mežica na Koroškem. Oglejte si ga z vlakom, kolesom ali celo kajakom. Tudi mlajši del družine se bo zabaval, saj je pred vhodom v rudnik doživljajski park, kjer se lahko srečate z dinozavri, kraljem Matjažem in pravim rudarskim kotičkom. Magično!

Na ležerno kavico v srednjeveški Piran [nedeljsko]

Srednjeveško mestece, ki mu je skozi stoletja značilen arhitekturni pečat pustila bližina mogočnih Benetk, nedvomno sodi med najbolj slikovita, ohranjena in najpristnejša sredozemska mesta. Začnite dan z najboljšo kavico tik ob morju, podajte se v odkrivanje številnih kulturnih znamenitosti, naužijte se morskih valov ter dan zaključite s sprehodom po ozkih tlakovanih ulicah vse do enega najlepših razgledov z vrha piranskega obzidja. Na vsakem koraku med ozkimi ulicami, polnimi raznovrstnih umetnin, boste lahko prepoznali globoko zakoreninjeno tradicijo solinarstva Piranskega polotoka.

V Kekčevo deželo po nove dogodivščine [pravljično]

Kdor vesele pesmi poje, gre po svetu lahkih nog!" V čudovitem objemu gora odkrijte pravljično Kekčevo deželo. V družbi Kekca, tete Pehte in hudobnega Bedanca vas čaka pustolovščina, preko katere boste spoznali velik del slovenskega kulture. Tematski park je primeren za vso družino. Mlajše člane bo očarala zgodba brezčasnih junakov, bolj zreli del družine pa bo zagotovo popadla neustavljiva nostalgija. Iz Kranjskega Gore se lahko odpravite tudi na spust po divjih brzicah Soče, gorsko kolesarjenje ali pa na ogled Julijskih Alp iz višin, ki jih omogoča samo jadralno padalo.