Nasveti 2 MIN

Te točke avtomobila moramo v času okužb še posebej dobro razkužiti

V kolikor se moramo tudi v času širjenja okužb podati na pot z avtomobilom, moramo biti zelo pozorni tudi na čiščenje in razkuževanje kočljivih točk v avtomobilu, ki so dobri prenašalci virusov in bakterij.


Vozilo razkužimo pred in po uporabi

V obdobju, ko po svetu razsaja virusna pandemija, moramo biti še posebej pozorni česa se dotikamo. Najbolj varni smo seveda v zavetju doma, če pa se moramo odpraviti na pot z avtomobilom, pa bodimo pozorni, da pred in po uporabi očistimo in razkužimo točke, ki se jih največ dotikamo. To je še posebej pomembno, v kolikor si vozilo delimo tudi z drugimi družinskimi člani, saj se v tem primeru okužbe prenašajo še hitreje. Doma se pogovorite, da ste pri razkuževanju zares dosledni, saj tako pripomorete k svoji varnosti in varnosti vaših družinskih članov. Seveda pa ne pozabite na temeljito umivanje rok, takoj ko je to mogoče! Vozilo po uporabi tudi temeljito prezračite.

Razkužujte z alkoholno raztopino, ki ima vsaj 70-odstotni delež alkohola

Za razkuževanje lahko uporabimo izopropilni alkohol, s katerim ob zmerni uporabi ne bomo poškodovali vozila, uporabimo pa lahko tudi kakšno drugo alkoholno raztopino, z vsaj 70-odstotnim deležem alkohola. Bodite pa pozorni pri čiščenju elektronskih naprav in z razkužilom ne pršite direktno nanje, saj jih lahko s tem poškodujete. Najbolje bo, da z razkužilom popršite na robček ali krpo in z njim očistite elektronske naprave.

Še posebej pozorni bodite na bencinskih črpalkah

Ročke za točenje goriva so lahko pravo leglo virusov in bakterij, in so ene najbolj umazanih mest že na sploh, zato bodite pozorni, da pri točenju goriva vedno uporabljate zaščitne rokavice! Če je le mogoče, se poslužujte brezstičnega plačila, uporabljajte pa tudi rokavice in razkužilo, takoj, ko je mogoče pa si temeljito operite roke.

Najbolj sporni deli avtomobila, ki jih moramo pred in po uporabi nujno razkužiti

Varujte sebe in svoje bližnje ter zares temeljito očistite in razkužite vse površine avtomobila, ki se jih dotikate. Najbolj obremenjena sta gotovo volanski obroč in ročica menjalnika, pa tudi ročna zavora ali gumb parkirne zavore, gumbi multimedijske naprave ali radia, kljuke vrat, ročice smernika, brisalcev in tempomata. Pozorni bodite tudi na zunanje kljuke vrat, pa tudi na gumb za odpiranje prtljažnika.

Ostanite zdravi in previdni!

Zgodbe s ceste - naslovnica

Nagradna igra

Osvojite skuter in druge privlačne nagrade

Sodelujte