Nasveti 5 MIN

Kdaj zamenjati pnevmatike na vozilu?

S toplejšimi dnevi prihaja tudi čas, da preobujete vašega jeklenega konjička. Znano je, da vožnja z zimskimi pnevmatikami skozi celo leto ni priporočljiva oziroma je lahko celo nevarna. Zaradi posebne zasnove pnevmatike ob višjih temperaturah postanejo mehkejše, oprijem je slabši in tudi obraba se poveča.


Ustrezne pnevmatike opravljajo izredno pomembno delo, da zagotovijo čim boljši oprijem s cestiščem, saj so edini stik našega vozila s cesto. Kakovost pnevmatik vašega vozila vpliva na zaviralni čas, oprijem, obrabo in tudi porabo goriva.

Zakon določa, da je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca ali ob zimskim razmerah. Za menjavo zimskih pnevmatik takoj po 15. marcu ali kasneje, se vsak voznik odloča samostojno, vendar velja pravilo, da so zimske pnevmatike namenjene uporabi za vožnjo pri temperaturah do +7°C, pri višjih temperaturah pa so letne pnevmatike zmogljivejše. To je tudi eden izmed razlogov zakaj vožnja z zimskimi pnevmatikami skozi celo leto ni priporočljiva. Ob višjih temperaturah namreč postajajo mehkejše, zaradi česar je obraba precej večja, saj je njihova zgradba gumene zmesi posebej prilagojena nizkim temperaturam. Poleg tega imajo letne pnevmatike veliko boljši oprijem s cestiščem, predvsem v ovinkih in pri zaviranju (omogočajo krajšo zavorno pot), visoke poletne temperature asfalta pa gumeno zmes zimskih pnevmatik trajno poškodujejo.

Z menjavo torej ni nujno prav hiteti, saj zaradi hitrih vremenskih sprememb zimske razmere niso izključene niti v mesecu marcu ali aprilu, vendar pomaga dejstvo, da se sneg pri nas ne obdrži več dolgo. Prav tako v primeru, če ste namenjeni v tujino, lahko menjava zimskih pnevmatik za letne še malce počaka, saj je v nekaterih sosednjih državah uporaba zimske opreme obvezna dlje časa kot v Sloveniji (npr. na Hrvaškem, v Avstriji in v določenih regijah Italije morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo vse do 15. aprila). Zato priporočamo, da se ravnate po temperaturah in vremenskih razmerah ter vašemu slogu vožnje, saj je varnost na prvem mestu.

Koliko sezon zdržijo pnevmatike?

Na vsaki pnevmatiki je oznaka DOT, ki jo sestavljajo številke, ki označujejo teden in leto, v katerem je bila pnevmatika izdelana. Najvišja še priporočljiva starost pnevmatik je sicer šest let, vendar je po štirih letih uporabe že potrebno razmisliti o menjavi, pa čeprav imajo še dovolj profila v globini kanalov tekalne površine.

Zakonsko določen minimalni profil pri letnih pnevmatikah je 1,6 mm, za zimske pa je minimalni zakonsko določen profil 3 mm. Kljub temu priporočamo, da za svoje vozilo uporabite letne pnevmatike, ki imajo vsaj 3 mm profila in niso starejše od štirih let.

Zadostna globina profila bo omogočila boljše odstranjevanje vode in druge nesnage izpod koles ter boljši oprijem. Ker se guma kot organska snov stara, po štirih letih ne glede na obrabljenost izgubi sposobnost optimalnega oprijemanja na cestišču. Pnevmatike so edini stik našega vozila z voziščem, zato poskrbimo, da bo oprijem vedno dober.

Rotacija pnevmatik ob menjavi!

Ste vedeli, da je v izogib neenakomerni obrabi pnevmatik priporočljivo menjati pozicijo pnevmatik? V primeru, da so bile letne pnevmatike predhodno sezono nameščene na prednji osi, jih sedaj namestimo na zadnjo os ter tako zmanjšamo možnost nepravilne obrabe pnevmatik zaradi vrtenja in podaljšamo življenjsko dobo vsake pnevmatike, kar vam bo prihranilo denar.

Pnevmatike in platišča je potrebno pred montažo pravilno uravnotežiti in napolniti s tlakom. V kolikor pnevmatike niso pravilno uravnotežene in napolnjene, boste med vožnjo čutili tresenje volanskega obroča. Poleg nelagodja v vožnji in hitrejše obrabe pnevmatik, bodo trpeli tudi vitalni deli podvozja (vzmetenje, krmilni sistem, končniki…), kar pa privede do hitrejše obrabe.

Vedno preverite tlak!

Svetujemo vam, da tudi po menjavi pnevmatik vedno preverite tlak, saj vožnja s premalo ali preveč napolnjenimi pnevmatikami povzroči težave pri zaviranju in tako vpliva na samo vodljivost vozila. Poveča se obraba pnevmatik in posledično tudi poraba goriva. Priporočen zračni tlak določi proizvajalec vozila in je naveden na notranji strani lopute rezervoarja za gorivo ali na nosilcu vrat oziroma zapisan v priročniku o vašem vozilu.

Za večjo varnost je pravilen zračni tlak pnevmatik ključnega pomena. Tlak v pnevmatikah vedno merite, ko so pnevmatike hladne (najmanj enkrat mesečno). Ta skrb je odveč, če vozite novejše vozilo z vgrajenim sistemom za nadzor tlaka, saj bo senzor avtomatsko zaznal spremembo tlaka v pnevmatikah.

Nakup novih pnevmatik?

Preden se podate v iskanje novih pnevmatik je dobro poznati pomen oznak na pnevmatikah, ki jih potrebujete. Najlažje poiščemo oznake na že nameščenih pnevmatikah vozila in jih primerjamo z zapisom v homologacijskem dokumentu. Najpomembnejše oznake na letnih pnevmatikah so širina, presek ter velikost pnevmatike, ki jo merimo v colah.

Z izbiro ustrezne pnevmatike lahko dosežete tudi manjšo porabo goriva, manjšo obrabo samih pnevmatik in tako imenovani tihi tek brez vibracij. Če želite uživati ob vseh naštetih zahtevah se odločite za sezonsko menjavo, saj boste le tako zagotovili prilagajanje vremenskim razmeram, posledično pa tudi boljši oprijem na cesti in optimalno porabo goriva pri vožnji. 

Čim prej si zagotovite svoj termin za menjavo pnevmatik

V avtohišah družbe Regia Group najdete pnevmatike idealne za vaš slog vožnje, saj vam lahko po predhodnem naročilu dobavijo pnevmatike različnih proizvajalcev. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem svetovali pri nakupu ustreznih pnevmatik in opravili menjavo, nudijo pa tudi sezonsko hrambo.

Avtohiša Real (Vodovodna cesta 93, 1000 Ljubljana)
Avtohiša Remont Kranj (Ljubljanska cesta 22, 4000 Kranj)
Avtohiša Vič (Tbilisijska ulica 49, 1000 Ljubljana)
Avto Moste (Kajuhova ulica 32a, 1000 Ljubljana)
Avtohiša Kranj (Ljubljanska cesta 22, 4000 Kranj)

Car Fix (Ljubljana in Kranj)