Nasveti 3 MIN

Se z vozilom odpravljate v tujino

Napisana priporočila so za vas koristna vsakokrat, ko se z vozilom odpravite v tujino. Bodisi poslovno ali pa kot turist poln pričakovanja lepih doživetij. Ne dopustimo, da nam malenkosti pokvarijo užitek potovanja. Kaj urediti pred samim odhodom in kaj vzemite s seboj na pot?


Na dopust v tujino. Ste pripravljeni?

Napisana priporočila so za vas koristna vsakokrat, ko se z vozilom odpravite v tujino. Bodisi poslovno ali pa kot turist poln pričakovanja lepih doživetij. Ne dopustimo, da nam malenkosti pokvarijo užitek potovanja. Kaj urediti pred samim odhodom in kaj vzemite s seboj na pot? Najpomembnejši seznam je naslednji:

  • Poskrbite za veljavno vozniško dovoljenje, prometno dovoljenje, osebno izkaznico in/ali potni list. Pred vstopom v izbrano državo se pozanimajte, ali zadošča zgolj osebna izkaznica ali pa boste potrebovali potni list in celo vizum. Nekatere države zahtevajo celo mednarodno vozniško dovoljenje. Če bodo z vami potovale domače živali, ne pozabite na urejene dokumente tudi za njih.
  • Uredite zeleno karto za vozilo in zeleno karto za prikolico (če potujete s prikolico).
  • Za mladoletne otroke, ki niso vaši, potrebujete pooblastilo (lahko je napisano na roke).
  • Uredite za vozilo asistencov primeru okvare.

Na poti se lahko zgodi marsikaj, preveri resnično zgodbo

Našemu prijatelju, ki je potoval skozi Bosno in Hercegovino, se je pripetilo, da pri sebi ni imel zelene karte za prikolico. Ja, tudi prikolica mora biti registrirana in zavarovana! V nekaterih državah morate še vedno imeti veljavno zeleno karto, v nasprotnem prestopanje meje ni mogoče. Zato skrbno preverite, ali imate vse potrebne dokumente in njihovo veljavnost.

Za v Sloveniji registrirana motorna vozila. je obvezna predložitev zelene karte ob vstopu v naslednje države: Albanija, Belorusija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Iran, Izrael, Maroko, Moldavija, Rusija, Tunizija, Turčija in Ukrajina.

Pomemben nasvet: če vozite vozilo, ki ni vaše, uredite dovoljenje za prestop meje.

»8 ur sem čakal na srbsko-hrvaški meji!«

Kaj svetujemo voznikom, ki se odpravljate na daljšo pot? Spremljajte razmere na cesti - pred samim odhodom in na poti. Izberite primerno uro in dan potovanja, ko je promet najmanjši. Na daljši poti nujno načrtujte počitke.

Dolgemu čakanju se lahko izognemo s premišljeno izbiro dneva, ure prečkanja meje in spremljanjem obvestil o prometu na mejnih prehodih. Če potujete takrat, ko to počne večina, se gneči seveda ne boste mogli izogniti, zato prilagodite datum in uro potovanja.

Pravo izpitno vprašanje za vas

Po koliko urah vožnje se morate ustaviti in za koliko minut počivati? Pravilni odgovor je, da naj po treh urah vožnje sledi najmanj 30 minut počitka. Vemo, da zmorete voziti dlje, ampak bolj prijetno, bolj udobno in bolj varno je, če se na daljši poti ustavljate. Naj bo že potovanje del užitka, počitki ob cesti pa tako načrtovani, da boste želeli postati še dlje kot za 30 minut.

Uredite si zdravstveno zavarovanje za tujino

To vrsto zavarovanja potrebujete, da se na poti čez mejo izognete plačilu nujnih stroškov v primeru bolezni in nezgode. Najbolj enostavno je, da se oglasite na vam najbližji poslovalnici Regie Group, kjer vam bodo naši izkušeni in prijazni svetovalci pomagali izbrati primerno zavarovanje za tujino, vam pomagali pri izboru zavarovalne vrednosti in trajanja police. S tem vam bodo olajšane marsikatere neprijetne posledice nepredvidenih dogodkov. Izberete lahko tudi družinsko zavarovanje, ki je navadno ugodnejše kot za posameznika. Ob enem pa lahko na tehničnem pregledu preverite še svoje vozilo, da se boste na pot odpravili zares brezskrbni.