NASVETI 3 MIN

Pred vožnjo v poletni vročini dobro prezračite in ohladite vozilo

Vročinskih obremenitev ne podcenjujte, še posebej če imate vozilo parkirano na žgočem soncu. Ob upoštevanju nekaterih napotkov za vožnjo v vročih dneh pa si počutje v avtomobilu lahko bistveno izboljšate. Prvi izmed omenjenih napotkov je zagotovo, da se vozilo pred odhodom ustrezno prezrači in ohladi.


Visoke temperature in vročino še bolj kot zunaj občutimo v avtomobilu.V poletnih dneh, ko vlada velika toplotna obremenitev, lahko temperatura v parkiranem vozilu na žgočem soncu naraste tudi nad 60 stopinj Celzija. Vožnja v vročem avtomobilu pa ni samo neprijetna, temveč tudi nevarna. V vozilih lahko zelo hitro pride do vročinskega udara.

V kolikor se boste usedli v razgret avto, bodo visoke temperature med vožnjo na vas delovale zelo obremenilno. Vročina ima lahko zelo močan vpliv na naše psihofizične sposobnosti, povzroča hitrejšo utrujenost, med drugim pa tudi poslabša nekatere zdravstvene težave. Zato je pomembno, da pred vožnjo razgret avto dobro prezračite in ohladite. Najprejspustite stekla oken in vklopite ventilator. Ko je vozilo prezračeno in okna zaprta, vklopite klimo in nastavite notranje kroženje zraka (klima bo lažje hladila delno ohlajen zrak kot vroč zunanji zrak). V koliko imate možnost klimo nastavite na »auto« oz. avtomatski način delovanja. Med samo vožnjo pa bodite pozorni, da ne ustvarite prevelikih temperaturnih razlik med zunanjim ozračjem in zrakom v potniški kabini. Priporoča se temperaturna razlika največ do deset stopinj.

V vročini je treba poskrbeti tudi za ustrezno hidratacijo telesa. Pomembno je, da imate pri sebi vedno dovolj tekočine zase in za vaše sopotnike. Zadostna količina vode vam bo koristila, še posebej v primeru zastojev na cesti, kjer ne morate parkirati in kupiti vode.

Na pot se vedno odpravite spočiti. Daljše vožnje so ob visokih zunanjih temperaturah toliko bolj naporne in posledično se poveča tudi možnost za nezbranost med samo vožnjo. Če se med vožnjo pri vozniku pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti ali izguba pozornosti, se je treba v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti ter poskrbeti za ustrezno psihofizično stanje. V kolikor pa je na potovanju oseba z veljavnim vozniškim dovoljenjem, se izmenjujte.

Poskrbite za primerno zasenčenje. Med vožnjo pazite, da vas močni sončni žarki ter bleščanje ne zaslepijo, zato v teh primerih uporabite senčnike vetrobranskega stekla. Tudi za vaše potnike na zadnjih klopeh poskrbite za primerno zasenčenje. V kolikor vaše vozilo nima serijsko vgrajenih stranjskih senčnikov, jih lahko naknadno namestite ali uporabite preproste univerzalne senčnike za zadnja stranjska stekla.

Nikoli pa ni odveč voznike opozoriti tudi na to, da v parkiranem in zaprtem vozilu ne puščajte nikogar.
Čeprav je posedanje v senci povsem prijetno, se v notranjosti zaprtega avtomobila kaj hitro razvijejo izjemno visoke temperature. Temperatura v avtu narašča skokovito in najbolj se v notranjosti avtomobila segreje zgornja površina armaturne plošče, ki je tudi najbolj izpostavljena sončnim žarkom pod vetrobranskim steklom. Močno pa se segrejejo tudi drugi deli avtomobilske notranjosti.

Ker svojega avtomobila največkrat ne moramo parkirati v senci, boste v nadaljevanju našli nekaj enostavnih napotkov, da se vsaj malo izognete vročinskim neprijetnostim:

  • sedeže pokrijte z bombažno majico ali brisačo, da boste lažje ponovno sedli nanj,
  • na prestavno ročko položite krpo, da ne bo vroča,
  • stekla oken zastrite s senčniki,
  • volan obrnite na stran, da bo del (na katerega položite dlani) v senci, učinkovitejše sredstvo pa je zaščitna folija, ki jo razprostremo nad armaturno ploščo ali pa jo zataknemo na vetrobransko steklo.

Vsekakor priporočamo, da se poskusite izogibati vožnji sredi dneva, ko je najbolj vroče. Če pa se vožnji ne moremo izogniti, naj bo vozilo primerno ohlajeno. Želimo vam prijetno poletje.