Nasveti 4 MIN

Pranje avtomobila pozimi

Pranje avta v zimskem času se vsekakor sliši kot sila neprijetno opravilo, predvsem zaradi nizkih temperatur in ker večina voznikov meni, da je takšno početje skorajda odveč, saj se vozila v slabih razmerah kaj hitro povrnejo v prvotno stanje.


Če vam je vsaj malo mar za svojega jeklenega konjička, potem bo potrebno v hladni četrtini leta veliko bolj redno skrbeti za vaše prevozno sredstvo, saj le tako podaljšamo njihovo življenjsko dobo in zmanjšamo možnosti za neprijetne dogodke ali nepotrebne okvare.

Drugi poglavitni razlog za konstantno čiščenje je prisoten predvsem pri sodobnih vozilih, ki uporabljajo številne senzorje in kamere. Vlaga in sloji umazanije onemogočajo pravilno delovanje sistemov, zato se lahko kaj hitro zgodijo nevšečnosti – parkirni senzorji nepravilno zaznavajo ovire, radarji delujejo z omejeno zmogljivostjo, kamere ne prikazujejo realne slike, mi pa doživimo zastoj srca ob trku v kakšen stebriček med manevriranjem. Ker živimo v okolju, kjer zima s seboj prinese mnoge nevšečnosti, od snega, ledu, soli in peska, je redno vzdrževanje nujno zlo, kako pogosto in na kakšen način pa bomo poskušali razložiti v nadaljevanju.

Zimsko pranje se zdi kot en korak naprej in dva koraka nazaj, a vsak kanček čistoče prinaša nekaj pozitivnega. V primeru, da živimo v okolju, kjer vozišča redno posipavajo s soljo, je opravilo pranja še toliko bolj pomembno. Resda sol odlično poskrbi za odtajevanje zaledenelih ali zasneženih površin, lahko po drugi strani njena moč prične razžirati kovinske površine na vozilu, kar pripelje do rje, česar si zagotovo nihče ne želi. Torej čiščenje avtomobila v takšnih območjih je priporočljivo na tedenski ravni ali vsaj v 10-dnevnih razmakih. V ostalih razmerah, kjer sol ni prisotna, lahko čas vzdrževanja podaljšamo na približno štirinajst dni.

Sedaj, ko vemo kolikokrat in zakaj je potrebno vozilo oprati, je ključno izbrati tudi pravo metodo. Na tem področju je izbira v zadnjem času zelo pestra, večinoma pa je med različnimi načini največji faktor prav potreben čas, ki ga (ne) boste namenili čiščenju. Med najhitrejšimi načini so avtomatske avtopralnice, ki pri avtomobilskih zanesenjakih niso najbolj priljubljene, saj so bile dalj časa označene za škodljive laku. V zadnjih letih je velik tehnološki preskok poskrbel, da tudi takšne avtomatizirane pralnice dobro negujejo vozilo in so prijazne kovinskim površinam.

Seveda bojazni ostajajo, zato pod drugo hitro alternativo spadajo samopostrežne avtopralnice, ki privabljajo vse več uporabnikov, predvsem zaradi enostavne uporabe in lastnega nadzora nad delovanjem. Če se odločimo za slednje, je potrebno biti izredno pozoren na postopno pranje vozila od strehe navzdol, velikokrat so spregledani kolesni loki, kjer se zadržuje ogromno umazanije. Priporočljivo je tudi izpiranje dna vozila, saj se v težko dostopnih kotičkih skriva vse mogoče. Po končanem pranju sledi še zadnje nujno opravilo, sušenje vozila.

Pri avtomatskih pralnicah že sam sistem dodobra osuši vozilo, a je vseeno potrebno ročno preleteti tistih zadnjih pet odstotkov, pri ročnih pralnicah pa je opravilo časovno bolj obremenjujoče, vendar nam daje dobro priložnost, da obenem pregledamo stanje vozila. Mnogi se v zimskem času v večji meri poslužujejo raznih končnih zaščitnih nanosov, kot so voski ali keramične zaščite. Uporaba le-teh je izredno priporočljiva, ne le zaradi dodatne okrepitve lakiranih površin, temveč tudi zaradi lažjega nadaljnjega pranja, saj umazanija lepše spolzi s površin.

Velikokrat se poraja vprašanje, kdaj je najbolj primerno v zimskem času prati vozilo. V daljših obdobjih zmrzali je težko ujeti primeren trenutek, vendar je na splošno priporočljivo izbrati najtoplejši del dneva, ko temperature segajo nad 4 stopinje Celzija, saj ima vozilo čaz dan več možnosti za sušenje, preden temperature ponovno padejo pod prag zamrzovanja. Kot zanimivost, tam kjer ceste posipavajo s soljo, je varno parkiranje avtomobila v topli garaži lahko celo usodno. Zaledenela cestna nesnaga se začne topiti in reagirati s soljo, kar pospešuje korozijo. Takrat imajo vozila parkirana na odprtem nekaj prednosti, kajti umazanija ostaja zamrznjena.

Za konec bi odprli še poglavje za privržence amaterskega detailinga ali tiste, ki svoj čas radi namenijo negovanju svojega jeklenega konjička. Če le imate čas in možnost, bi priporočali prav tak način negovanja vozila, ker se le tako resnično posvetimo pravilnemu načinu pranja. Z uporabo kakovostnih sredstev, ki jih najdemo v specializiranih prodajalnah, lahko dovršeno opravimo delo. Postopek v večini primerov zajema tretmaje, kot so snežna pena za privzdigovanje umazanije brez dotikanja, različni močnejši odstranjevalci insektov, zračne rje, premijski šamponi za blagodejno čiščenje laka, posebna čistila za platišča in seveda zaključni premazi – naravni ali sintetični voski in razpršilne keramične zaščite.