Zgodbe s ceste 3 MIN

Poletni avtomobilistični triki

Top 8 trikov za prijetno in varno vožnjo v redno vzdrževanem in čistem avtomobilu!


VETROBRANSKO STEKLO

Čistemu vetrobranskemu steklu gre posvetiti posebno pozornost. Ob vsaki priložnosti poskrbite za odstranjevanje insektov, saj vam naključne pike lahko predstavljajo distrakcije. Edina rešitev je redno čiščenje. Ali pa močna roka. Tudi brisalci bodo veliko bolj efektivni na čisti podlagi, manjša bo tudi njihova obraba. Zato se ob vsakem obisku bencinskega servisa spomnite tudi na pranje stekla.

ČIŠČENJE ŽAROMETOV

Pri avtomobilskih svetilih je nadvse pomembno, da pravilno lomijo svetlobo, na kar pa vplivajo tudi zunanje mehanske poškodbe. Poliranja se lahko lotite kar sami, s ščetko in zobno pasto. Da, zobno pasto! Zaradi svoje sestave in nežne abrazivnosti je idealna za poliranje svetil. Na debelo jo nanesite na luč, zdrgnite s ščetko in operite s tekočo vodo. Po potrebi ponovite, na koncu pa luči premažite z voskom.

UREJEN PRTLJAŽNIK

Prtljažnik velja vsaj nekajkrat letno povsem izprazniti in premisliti, kaj nujno potrebujemo v avtomobilu prihodnjih nekaj mesecev. Obvezne stvari nato shranite v zložljiv zabojček ali plastično škatlo. Takoj boste opazili razliko! Za dodatno zaščito pa si lahko kupite tudi elastično mrežo, ki bo poskrbela, da bodo stvari v prtljažniku vedno ostale na svojem mestu.

POLETNA OBVEZNA OPREMA

Poletje je čas spontanih pripetljajev, nihanja temperatur in neskončnih doživetij. Zato: odeja ali šotorsko krilo, na katere se boste lahko zleknili ali usedli, dodaten par oblačil, morda kopalke in natikači ali pa kar vrečka oglja za žar… V primeru, da imate družino, bo teh stvari malce več, a verjemite, se izplača. Malce napnite možgane in pripravite obvezno opremo za poletje!

VROČINA IN NJENE POSLEDICE

Visoke temperature težko prenašamo tako mi kot naš avtomobil, zato se je tudi na to treba pripraviti. Vročina vpliva na vse dele avtomobila, od pnevmatik, ki se v hudi vročini hitreje izrabljajo, prek motorja pa vse do pregrete kabine. Oboje vpliva na zmanjšane vozne lastnosti. Pregrevanje kabine lahko preprečite z različnimi pokrivali za armature ali pa kar cel avtomobil. Če imate usnjene sedeže, jih nikar ne pozabite prekriti z belo rjuho.

DREVESNA SMOLA

Poleti ste se zagotovo srečali tudi s smolo na avtomobilu. Odstranjevanja se lotite čim prej po prihodu domov, še raje pa kar na dopustu. Smola, drevesni sokovi in ptičji iztrebki razžirajo lak, zato je čim hitrejše odstranjevanje zelo pomembno. Alkohol za čiščenje ali pa specializirana čistila bodo v tem primeru vaši največji zavezniki. Vendar previdno, saj tudi omenjena sredstva lahko poškodujejo lak in barvo.

NAČRTOVANJE POTI

Naj se sliši še tako smešno, načrtovanje poti vam lahko prihrani veliko skrbi in težav. Neskončne kolone in neznosna vročina slabo vplivata na vas in vaš avtomobil. Zaradi uporabe klime se poveča poraba goriva, (pre)vroče pnevmatike izgubljajo oprijem in se hitreje izrabljajo … Vsemu temu se lahko izognete z vožnjo v zgodnjih jutranjih urah in ustreznim načrtovanjem poti.

HIŠNI LJUBLJENČKI IN TOPLOTNI UDAR

Pri tej temi ne gre izgubljati besed, saj vsi vemo, da večina domačih živali vročino prenaša veliko težje kot mi. Zato le preglejmo znake toplotnega udara pri psu:

  • močno sopenje in povečano slinjenje,
  • pordela in vroča notranja stran uhljev,
  • iztegnjen vrat in viseč jezik,
  • nemir, nervoza, včasih tudi panika.

V primeru toplotnega udara psa prestavite v hladen prostor ali senco in ga hladite s hladno oz. mlačno vodo. Začnite pri šapah in se počasi premikajte navzgor. Uporabite lahko tudi mokre brisače. Nikar pa v nobenem primeru ne uporabljajte ledeno mrzle vode!

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov bodo poletni meseci z vašim jeklenim konjičkom še prijetnejši. Zaradi možnosti ponovnega omejevanja gibanja ob morebitnem novem valu virusa velja letošnje poletje izkoristiti še toliko bolj aktivno, zato kar pogumno novim dogodivščinam naproti. Imamo samo eno poletje 2022!