Zgodbe s ceste 2 MIN

Po Sloveniji z Leo Mederal

Priljubljena pohodnica Lea Mederal, prosti čas najraje izkoristi za raziskovanje skritih kotičkov naše prelepe Slovenije. Preverite, kateri so ji poleti še posebej pri srcu...


Čeprav večina Slovencev prosto nedeljo med poletjem izkoristi za obisk slovenske obale, priljubljena Lea Mederal prosti konec tedna velikokrat raje izkoristi za obisk drugih prečudovitih delov Slovenije in se tako ogne gneči na primorski avtocesti, ki je zadnja leta v poletnem času zelo obremenjena.

Ker je strastna pohodnica, ki se na koncu potepa rada ohladi v kakšnem tolmunu ali jezeru, se je odločila, da vam predstavi svoje najljubše enodnevne izletniške točke za ohladitev v vročih dneh.

Planina Vogar in korita Mostnice v dolini Voje

V občini Bohinj, nad Bohinjskim jezerom se nahaja prečudovita razgledna točka - Vogar. Iz Stare Fužine do vrha boste rabili dobro uro hoje po nezahtveni označeni poti. Na vrhu vas čakata dve prečudoviti razgledni točki, kjer se odpre pravljičen razgled na Bohinjsko jezero in pa koča, kjer dobre hrane in pijače ne manjka. Ko se boste vrnili nazaj v dolino pa se le ustavite tudi v dolini Voje, kjer se izplača ohladiti v slikovitih koritih Mostnice.

Soteska Pekel

Gre za sotesko, ki se nahaja le dobre pol ure vožnje iz Ljubljane. Potok Otavščica je na svoji poti iz Rakitne na Ljubljansko barje zarezal čudovito sotesko s prekrasnimi slapovi in tolmuni. Vseh slapov je pet. Najvišjega boste osvojili po eni uri hoje. Pot je zahtevna, zato je ustrezna pohodniška obutev obvezna, ampak vredno se je potruditi, saj se lahko na koncu ohladite v zares prečudovitem tolmunu. Voda je sicer zelo hladna, a kopalke so v mojem nahrbtniku poleti vedno obvezna oprema!

Šunikov vodni gaj in slap Virje

Le nekaj kilometrov iz Bovca, sredi neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka v Lepeni se nahaja Šunikov vodni gaj. Podate se lahko na enourno krožno pot, ker vas bodo očarali slapovi in smaragdni tolmuni, nato pa se z avtom odpeljite še mimo Bovca, do slapu Virje. Gre za 20 metrov visok slap, do katerega iz parkirišča rabite le 5 minut hoje.

Fotografija Lee Mederal: Maja Dodič