Zgodbe s ceste 3 MIN

Pet top trikov za pomladansko čiščenje vašega jeklenega konjička

Pomladansko čiščenje je odlična motivacija za temeljito osvežitev štirikolesnega prijatelja, ki bo tako pripravljen na nove dogodivščine.


Pomladansko čiščenje je odlična motivacija za temeljito osvežitev štirikolesnega prijatelja. Če ste tudi vi eden izmed tistih, ki v svojem avtomobilu preživi več časa kot doma, je pomembno, da se v njem dobro počutite. Upoštevajte spodnjih pet trikov in vaš avtomobil bo v svoji najboljši formi pripravljen na pomladne dogodivščine. Preden začnete, odprite vsa vrata, da avtomobil zadiha s polnimi pljuči. Vzemite sesalnik in najprej temeljito posesajte vse površine. Pozor: Če ima vaš avtomobil usnjene sedeže, vam sesanje odsvetujemo.

1. Mešanica, ki bo sedežem vdahnila svežino

Če imate tekstilne sedeže, jih je vsaj enkrat letno smiselno temeljito očistiti. Odstraniti je treba ne le umazanijo, temveč tudi vonjave, ki se vpijejo v tkanino. To lahko zelo učinkovito opravite z globinskim vodnim sesalnikom. Če nimate vodnega sesalnika, lahko poskusite tudi z domačim čistilom. V pršilko zmešajte enako količino kisa, tekočega mila, mineralne vode in dodajte nekaj žlic sode bikarbone, ki odlično odstrani neprijetne vonjave. Z mešanico poškropite sedeže in počakajte nekaj minut. Podrgnite z gobico ali krtačo in pustite, da se posuši, ter nato ponovno posesajte. Čistilno mešanico lahko uporabite tudi za čiščenje preprog.

2. Naj armaturna plošča zasije z uporabo zobne ščetke

Armaturno ploščo obrišite z mehko vlažno krpo, saj boste tako najlepše odstranili prah in umazanijo. Uporabite lahko tudi protistatično čistilo, ki bo onemogočilo hitro nabiranje prahu. Za reže in odprtine, v katerih se nabira prah, uporabite obrabljeno zobno krtačko ali pa paličice za ušesa. Nasvet: Čiščenje bo veliko bolj v užitek ob vaši najljubši glasbi.

3. Z WD-40 nad stekla

Stekla umijte z vodo in čistilom, da odstranite večjo umazanijo. Nato zunanjo stran popršite z WD-40 in jih ponovno obrišite. Z uporabo premaza za šipe boste zaščitili steklene površine avtomobila in pripomogli k boljši vidljivosti v dežju. Notranjost lahko vedno očistite z navadnim čistilom za stekla. Ne pozabite očistiti brisalcev, ki so pogosto leglo umazanije.

4. Nad volan, prestavno ročico in kljuke s čistilnim alkoholom

Navadno se pri čiščenju osredotočimo na večje dele avtomobila, kot so sedeži, armaturna plošča in stekla. Pogosto pozabimo na volan, prestavno ročico in kljuke, ki so najbolj na udaru bakterij. Poleg tega pa naj dvigne roko tisti, ki še ni jedel v avtomobilu in prijel volana z umazanimi rokami! Predlagamo, da vse obrišete s krpo, namočeno v čistilni alkohol.

5. Znebite se trdovratne pasje dlake

Sesanje včasih ni dovolj učinkovito, ko se je treba znebiti nadležne pasje dlake. Za čiščenje večje površine uporabite kar brisalec za stekla in z njim počasi nastrgajte dlake, ki jih lahko posesate. Namesto brisalca za stekla lahko uporabite tudi gumijaste rokavice in z njimi »nakupčkate« dlake. Pripravite se, ker boste pri tem opravilu potrebovali kar veliko potrpljenja, ampak ne dvomimo, to zmorete.

Vi in vaš jekleni prijatelj sta zdaj pripravljena, da gresta novim doživetjem naproti.