Nasveti 2 MIN

Osnove varčne vožnje

Cene energentov po lanskem padcu tokrat letijo v nebo in s tem tudi evri za liter pogonskih goriv, ki so dosegla najvišje vrednosti v zgodovini samostojne Slovenije. Ker na cenik bencina in dizla ne moremo vplivati je smiselno ukrepati na drugi strani – pri porabi. V ta namen smo pripravili kratek nabor učinkovitih metod, ki bodo znižale žejo vašega jeklenega konjička, vam pa v denarnici ohranile nekaj evrov.


Vožnja

Naj bo vaša vožnja bolj umirjena in elegantna. Hitrejša pospeševanja in nagla zaviranja precej zvišujejo porabo goriva, zato poskusite slediti prometnemu toku kar se da mirno.

Ohranite nižjo hitrost. Seveda, predlagano je voziti po omejitvah, vendar lahko na določenih odsekih nekoliko nižja hitrost pomeni tudi do 25 odstotkov nižjo porabo.

Predvidevajte. Če stopalko za plin spustite prej, bo avtomobil (v prestavi seveda) zaviral z motorjem in počasi upočasnjeval, medtem, ko ima v nevtralnem položaju menjalnika enako porabo kot v primeru delovanja na mestu.

Vožnja v prometnih konicah z veliko mero ustavljanja in čakanja v zastojih ravno tako neugodno vpliva na porabo, zato pred odhodom preverite stanje na cestah ali celo časovno zamaknite vsakodnevne opravke na prometno manj obremenjen čas.

Kratke vožnje predvsem pozimi, ko motor potrebuje dlje časa da se ogreje na delovno temperaturo, močno povečujejo porabo goriva in tudi do 60-odstotno višjo količino okolju škodljivih emisij. V kolikor se lahko odpravite peš to storite v dobro vozila, prihranka in vašega zdravja.

Tehnični vidiki

Tlak v pnevmatikah. Ustrezno napolnjene ne povzročajo težav, medtem, ko tiste nezadostno natlačene povečujejo upor in s tem tudi porabo goriva. Nenapisano pravilo veleva, da se naj tlak v pnevmatikah preverja najkasneje vsakih štirinajst dni.

Dodatna teža ali upor med vožnjo ravno tako povečata »žejo« vašega vozila, zato premislite, kaj in koliko je smiselno stalno prevažati naokoli. Dolgotrajna vožnja s strešnim kovčkom pri višjih hitrostih pomeni tudi višjo porabo, zato ga po uporabi čimprej odstranite skupaj z vsemi nosilci.

Električni porabniki ravno tako zahtevajo svoj delež energije. Vožnja s stalno vklopljeno klimatsko napravo povečuje porabo, prav tako tudi nepotrebno delovanje grelcev sprednjih in zadnjih stekel ter ogledal.