Nasveti 3 MIN

Nasveti za varen prevoz in dobro počutje vašega psa med vožnjo

Nič ni lepšega, kot se odpraviti novim dogodivščinam naproti v družbi svojega najzvestejšega prijatelja. Dokažite mu, da ste vredni njegove neizmerne ljubezni, in poskrbite tudi za njegovo varnost v avtomobilu.


Tako kot vsem svojim potnikom v avtomobilu, tudi svojim ljubljenčkom želimo prijetno, predvsem pa varno pot. Pes je za mnoge lastnike kot član družine in tudi med prevozom ga moramo pravilno obravnavati, ne le zaradi njegove, temveč tudi naše varnosti. Pogosto se zgodi, da lastniki svojih psov ne prevažajo primerno in se niti ne zavedajo nevarnosti, ki pretijo med vožnjo. Zato je pomembno, da poskrbimo tudi za varen prevoz svojih štirinožnih prijateljev, saj smo vozniki na to pogosto premalo pozorni.

Večina lastnikov psa se sreča s situacijo že, ko je potrebno pasjega ljubljenčka odpeljati z avtomobilom do veterinarja. Marsikdo pa ni seznanjen na kakšen način naj poskrbi za pravilno namestitev psa v vozilo, predvsem pa se ne zavedamo, kakšne posledice lahko nastanejo zaradi neustreznega prevoza. Nalet psa v potnike je namreč lahko usoden za vse, zato pes v avtu zahteva svoj prostor in predvsem ustrezno opremo, ki v primeru sunkovitejšega zaviranja preprečuje morebitne poškodbe.

Vsak kuža na svoj način doživlja vožnjo v avtomobilu, nekateri se počutijo odlično, drugim pa vožnja predstavlja velik stres. Da jim bo potovanje kar najbolj udobno in da boste na cilj prispeli varno, smo za vas zbrali nekaj koristnih nasvetov.

Varno na pot

Psa v vozilu namreč ne smemo prevažati po načelu slepega potnika, še manj pa ga smemo obravnavati kot tovor, ki ga naložimo kamorkoli v avto in se odpeljemo. Četudi je kuža majhen, nikakor ne spada v naročje ali na polico prtljažnika. Med vožnjo mora biti pes ustrezno zavarovan, da ne more motiti voznika. Nenazadnje pa je nepravilen prevoz hišnih živali prometni prekršek. Tudi vožnja psa na sovoznikovem sedežu je nevarna in ni dovoljena.

Najbolj primeren način prevoza psa z vidika varnosti in udobja psa med vožnjo je transportni boks primerne velikosti in ustrezno nameščen v prtljažnem prostoru vozila. V kolikor psa prevažamo v prtljažniku brez boksa, mora vozilo obvezno imeti nameščeno ustrezno zaščitno mrežo oz. pregrado. Lahko pa se odločite za način prevoza psa na zadnjih sedežih, v tem primeru je namestitev s pomočjo posebne oprsnice, ki jo vpnemo v ključavnico varnostnih pasov vozila.

Na začetku je vožnja za vašega kosmatinca lahko zelo stresna, zato je priporočljivo navajanje na vožnjo z avtomobilom na kratke razdalje in jih postopoma podaljšujete.

V vročih poletnih dneh se izogibajte potovanju s psom, na pot se raje odpravite pozno zvečer ali zgodaj zjutraj, ko so temperature še znosne. Bodite pozorni na prezračevanje vozila, vendar ne puščajte odprtih oken, čeprav vašemu kužku morda to ustreza. Med daljšim potovanjem si vzemite čas za postanek, da se na kratko sprehodi, opravi potrebo in se odžeja. Vašega kužka nikar ne puščajte samega v vozilu, čeprav ste parkirali v senci.

Salon vozil prijazen psom

Ste vedeli, da je prodajni salon vozil Avto Moste eden izmed prvih, ki je svoj prodajni salon opremil s »pasjim kotičkom« in postal psom prijazni Oplov salon, kjer so poleg lastnikov dobrodošli tudi njihovi psi? Njihov glavni namen je voznike opozorili na pravilen in varen prevoz hišnih ljubljenčkov, saj smo vozniki na to pogosto premalo pozorni.