Zgodbe s ceste 5 MIN

Na poti z družino

Poletna potovanja predstavljajo vrhunec doživetij za večino družin z majhnimi (in malce večjimi) otroki. Zagotovo se je tudi vam v spomin vtisnil kakšen počitniški pripetljaj, še bolj verjetno pa se spominjate dolgih, a velikokrat zabavnih in s tradicijo prežetih poti, največkrat na Jadran.


…Vročina v avtomobilu, obvezna malica za na pot (največkrat dunajci na kosu kruha), dolge kolone, nenehno opazovanje prikolice ali prtljage na strehi avtomobila, postanki za hlajenje zavor in dolivanje različnih tekočin … Približno tako je izgledala pot na dopust pred modernizacijo avtomobilov in cestne infrastrukture. Neznansko zabavno in nepozabno doživetje za otroke, in verjetno nepozabno, a malce manj zabavno za starše.

Današnje potovanje na dopust izgleda povsem drugače. Na cilj prispemo bolj hitro, varno in udobno. Otroci se zamotijo s tablico, telefonom ali vgrajenim zaslonom, kjer lahko celo pot spremljajo najljubše vsebine, med tem pa mimo njih brzi čudovita pokrajina in številne znamenitosti. Velik del »zahvale« za tovrstne spremembe gre zagotovo modernejši infrastrukturi, saj opazovanje okolice pri visokih hitrostih ni preveč konvencionalno.

Vseeno pa lahko letošnji dopust zastavite malenkost drugače in pričnete … No, na začetku.

Trenutna »virusna situacija« je nekoliko oklestila možnosti izbire destinacij, a vseeno je možnosti za slikovito pot do destinacije več kot dovolj. Raziščite možne poti do izbranega cilja in »pogooglajte« za zanimivostmi ob sami poti. Hitro se vam lahko pripeti, da boste pot do cilja podaljšali za dan ali dva in si ogledali pokrajino, mimo katere ste se vsa ta leta le vozili.

Če so vaši otroci še premajhni za pomoč pri izbiri cilja, vam lahko na pomoč priskočijo pri pakiranju prtljage v kovčke in kasneje v avtomobil. Za male mojstre Tetrisa bo opravilo zabavno, počitnice pa se bodo zanje tako začele že dan prej. Vi pa ta čas ne pozabite preveriti dokumentov (predvsem datuma veljavnosti!) za vas in vaš avtomobil.

Če boste na pot krenili v zgodnjih jutranjih urah, si boste »priborili« dodaten dan dopusta, vaša pot pa bo veliko bolj prijetna. Zelo verjetno se boste izognili (daljšim) gnečam, neznosni vročini in posledičnemu stresu. Hvaležna vam bo tudi denarnica, saj boste z ugasnjeno klimatsko napravo in konstantno vožnjo po bolj prazni cesti potrošili občutno manj goriva. Ob ugasnjeni klimi pa vam bodo hvaležne tudi vaše dihalne poti in pljuča. To velja še posebej, če v avtomobilu prevažate mlajše otroke.

Digitalni svet vam ponuja mnogo različnih aplikacij, s katerimi lahko zamotite svojega otroka. Za spremembo pa lahko med potjo na letošnji dopust skupaj prepevate pesmi, se igrate svoje čase nepogrešljivi »kolodont« ali »kdo prvi vidi?«, opazujete oblike oblakov ali pa »iščete« registrske tablice avtomobilov iz različnih držav. Če se otroci ravno učijo brati, je ob cestah dovolj napisov, ki omogočajo zabavne »bralne« igre. Podobno velja za trening osnovnih računskih funkcij. Malce starejšim otrokom pa lahko pričnete razlagati osnovna in/ali naprednejša pravila CPP in varne vožnje.

Če potujete v bolj oddaljene kraje, nikar ne pozabite na postanke. Voznik potrebuje oddih na približno dve uri vožnje. In ta bo dobro del tudi potnikom. Postanki na avtocestnih počivališčih in bencinskih servisih niso ravno doživetje, zato ste tudi pri postankih lahko nadvse kreativni. Bližnja okolica glavnih cest nam ponuja kopico zanimivosti, od katerih nas velikokrat loči le nekaj kilometrov poti od avtocestnega odseka. Zato pred potovanjem analizirajte traso in postanke združite z ogledom znamenitosti ali dih jemajočimi razgledi.

Obvezna oprema za vožnje na daljših relacijah so tudi prigrizki. Če potujete z družino, se tega zagotovo dobro zavedate. Zgoraj omenjene dunajce na kosu kruha so danes zamenjali razni rogljički in vnaprej pripravljena hrana v obliki sendvičev in drugih okrepčil. Takšna hrana ni najbolj primerna za daljšo vožnjo, saj nam zaradi visoke vsebnosti ogljikovih hidratov povzroča občutek zaspanosti. Hkrati pa je ob minimalnem gibanju tudi težko prebavljiva. Namesto tega raje pripravite krhlje svežega in posušenega sadja, polnozrnate ploščice, mafine ali krekerje. Tudi vrečka oreščkov je primerna za hitre prigrizke. In nikar ne pozabite na hidracijo! Na pot vzemite velike količine vode in/ali nesladkanega čaja. Za sokove in pivo bo dovolj časa na dopustu.

Čeprav bi naj bila malica rezervirana za postanke, pa se bo nekaj hrane zagotovo pojedlo tudi med samo vožnjo, kar ob kombinaciji z mlajšimi potniki zagotavlja umazanijo v avtomobilu. Žal nimamo recepta za preprečevanje le-te, vseeno pa na pot vzemite tudi papirnate brisačke in osvežilne robčke. Potrebovali jih boste tako za brisanje otrok kot tudi politega soka ali prstnih odtisov stopljene čokolade na B-stebričku. Ne pozabite pa niti na torbico z osnovnimi zdravili, kjer naj ne manjka krema za sončenje.

Skrb za jeklenega konjička

Zgoraj napisani namigi so namenjeni vam in vaši družini. Pravih počitnic in »road tripov« pa ni brez naših avtomobilov, zato je prav, da pred daljšimi turami primerno poskrbite tudi za njih.

  • Privoščite mu »kopel« v bližnji avtopralnici in preglejte njegove vitalne dele.
  • Preverite nivo olja in ostalih tekočin, predvsem hladilne.
  • Tudi dezinfekcija in polnjenje klimatske naprave sta pred daljšimi potmi več kot dobrodošla.
  • V primeru dežja boste želeli dobre brisalce, zato preverite načetost le-teh. Vetrobransko steklo lahko premažete s sredstvom za odbijanje vode, ki omogoča popolno vidljivost v dežju, brez uporabe brisalcev.
  • Za konec preverite še delovanje svetil in, obvezno, stanje vašega akumulatorja, saj bo ta med počitnicami zagotovo močno obremenjen.

Če niste ravno tehnični tip človeka, pa avtomobil zapeljite na hitri servis v eno izmed bližnjih delavnic avtohiš Regia Group. Čeprav ne bo zastonj, bo strošek zanemarljiv v primerjavi z morebitnimi težavami, ki vas lahko čakajo na poti.

Za konec pa naj vam zaželimo le še srečno pot in veliko veselja pri izboru destinacije ter nepozabno poletje 2021!