Zgodbe s ceste 4 MIN

Motoristična sezona je tu

Motoristi, naj vas spomnimo na pet ključnih pravil, ki jih morate upoštevati. Prvi nasvet: na cesti bodimo strpni!


Pomlad in topli sončni žarki na ceste privabijo ljubitelje jeklenih konjičkov na dveh kolesih, ki so med zimo počivali v garaži. Ceste bodo počasi polne ne samo motoristov, ampak tudi turistov, ki se v tujem okolju večkrat slabo znajdejo. Bodite iskreni do sebe in se spomnite, kolikokrat vam je lani v tem letnem času »narastel« tlak, utrip in glas v avtomobilu. Prvi nasvet: na cesti bodimo strpni!

Realnost je žal taka, da način življenja, ki smo ga v zadnjih nekaj desetletjih posvojili v dobro razvitih državah, zelo vpliva na nervozo na cesti. Zagotovo smo vsi bližje seznanjeni s tekmovalnostjo, hitenjem in individualizmom. Vožnja do naslednjega opravka je pogosto edini del dneva, ko se lahko sprostimo ob svoji najljubši pesmi, za druge pa ventil, kjer lahko spustijo vse svoje frustracije. Zato predlagamo, da se v stresnem trenutku spomnite, da v prometu ni individualizma in da lahko s predvidevanjem situacije vnaprej celo rešimo življenje.

Motoristi spadajo med bolj ogrožene skupine udeležencev prometa, ki so pogosto žrtve prometnih nesreč. Da bi se jim izognili, naj vas spomnimo na pet ključnih pravil, ki jih motoristi morate upoštevati.

 1. Poskrbite za tehnično brezhibnost motornega kolesa in zaščitno opremo

  Z rednim vzdrževanjem in vizualnim pregledom motorja pred vsako uporabo lahko rešimo marsikatero neljubo situacijo. Pregled pred vožnjo naj bi vseboval vsaj pregled osnovnih sklopov vozila: svetlobne opreme, zavor, stanja pnevmatik, zavornega in motornega olja ter verige. Z uporabe zaščitne opreme, kot so rokavice, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornji in zapeta čelada, se zmanjšajo poškodbe v primeru padca, pripomorejo pa tudi k varnosti in udobju na motorju.

 2. Ne precenjujte svojih sposobnosti

  Motoristi najpogosteje vozijo motor v prostem času, za zabavo, zaradi občutka svobode in tudi zaradi preizkušanja lastnih meja. Zato je pogosto način vožnje motorja drugačen kot pri voznikih B-kategorije, pri katerih prevladujejo racionalnejši motivi. Ne precenjujte svojih sposobnosti, saj je po statističnih podatkih tveganje za smrt pri vožnji z motornim kolesom 50-krat večje kot pri vožnji z osebnim avtomobilom. Nesreča spremlja prepogumne.

  Ali ste vedeli, da se morate pri vožnji skozi levi ovinek odmakniti od ločilne črte na sredini vozišča, sicer motoristova glava brzi tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet?

 3. Zavedajte se stanja svoje usposobljenosti in kondicije

  Pogosto pozabimo, da vožnja z motorjem zahteva izredno visoko raven koncentracije, poleg tega je prisoten velik napor pri upravljanju motornega kolesa, zlasti pri visokih temperaturah. Veliko možnosti kondicijske vadbe ponujajo moto klubi in tudi centri varne vožnje, za izkušene motoriste pa je priporočljivo, da svoje občutke na motorju pred sezono obnovite vsaj na poligonu ali krajši razdalji. Pomembno se je zavedati, da na začetku in koncu sezone niste v enaki fizični in mentalni kondiciji.

  Nasvet:

  Če se odpravljate na daljšo pot, priporočamo, da si postanke določite že vnaprej, po največ eni uri vožnje. Reakcijski čas je namreč v idealnih razmerah 0,6–0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju eno sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že dve sekundi ali več, opozarjajo policisti. To zahteva dobro zbranost in spočitost!

 4. Asfaltna površina spomladi ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik

  Spomladi je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Prisotne so tudi udarne jame in pesek od zimskega posipa … Ne podcenjujte voznih razmer!

  Nasvet:

  Svetujemo, da hitrost in način vožnje še posebej prilagodite v prvih minutah deževja. Če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah.

 5. Vozite se v skupini

  Vožnja v skupini zmanjšuje tveganje za neopaženost. To lahko zagotovite tudi z nošenjem odsevnih oblačil svetlih barv in z vedno prižganimi lučmi.

  Statistični podatki kažejo, da so v več kot polovici prometnih nesreč povzročitelji motoristi (vir: Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa). S tem podatkom v mislih polagamo na srce vsem – motoristom in voznikom B-kategorije –, naj začetek sezone ne pomeni sproščanja adrenalina in dokazovanja. Samozavest najdite v tem, da vozite pametno. Motoristi, poskrbite za svojo varnost in vidljivost, vozniki avtomobilov pa morajo dodatno pozornost namenjati vzvratnim in stranskim ogledalom. Srečno vožnjo!