Zgodbe s ceste 2 MIN

Moj pes v avtu bruha

Nekateri psi pri vožnji z avtomobilom izredno uživajo, ne pa vsi. Nekaterim namreč postane med vožnjo slabo, kar pa je obremenjujoče tako za psa kot tudi za lastnika.


Vožnja je za pse lahko nelagodna tudi zaradi tega, ker njihovo telo ni navajeno nanjo. Znaki za slabost oziroma nelagodje v avtu so različni, in sicer gre lahko za prekomerno slinjenje, požiranje, oblizovanje, nemirnost in v končni fazi tudi bruhanje. V primeru pojavljanja teh znakov pri psu lahko sklepamo, da trpi za slabostjo zaradi vožnje. Seveda pa so ti znaki od psa do psa različni, saj nekateri psi v avtu bruhajo brez kakršnih koli predhodnih znakov.

V kolikor se pri psu slabost v avtu ponavlja, lahko posledično razvije odpor do vožnje z avtom. Psa je zaradi tega vožnje strah, saj se boji, da mu bo v njem slabo in to lahko privede do tega, da se pes začne bati avta na splošno.

Zavedati se moramo, da je lahko slabost pri psu tudi posledica stresa. Psi, ki ne marajo vožnje z avtom, lahko kažejo strah že ob prvih znakih, ki nakazujejo na vožnjo z avtomobilom. Zato moramo psa razbremeniti stresa pred vožnjo, ki ga čaka. Pomembno je, da psa čim bolj navadimo na avto. To lahko naredimo na različne načine, na primer z igro v avtu ali pa tako, da ga v njem hranimo. Psa lahko med tem za nekaj minut tudi zapremo v avto. Na ta način dosežemo, da bo pes avto povezoval s prijetnimi izkušnjami in se bo v njem počutil ugodno, na ta način pa ga tudi ne bo povezoval s slabostjo.

S tem zmanjšamo verjetnost za slabost v avtu, saj bo vožnja za psa privlačna in povezana z nečim prijetnim. Sprva začnemo s krajšimi vožnjami, ki jih nato ob ugodnem odzivanju psa postopoma podaljšujemo. Priporočljivo je, da gremo na vožnjo takrat, ko ima pes prazen želodec, saj s tem zmanjšamo možnost bruhanja.

Slabost, ki je povezana z vožnjo, pa lahko poskušamo preprečiti tudi z zdravili, ki jih predpiše veterinar. Poleg tega je potrebno vedeti, da včasih slabost pri psih sproži razgledovanje skozi okno med vožnjo. Kljub temu, da je to navadno za pse nadvse privlačna dejavnost, pa moramo v tem primeru poskrbeti za to, da pes med vožnjo ne more gledati skozi okno. Psu pomaga tudi svež dotok zraka ob rahlo odprtem oknu, v avtu pa se moramo izogibati tudi kajenju in drugim močnim vonjavam. Prav tako pa je med daljšo vožnjo potrebno psu zagotoviti svežo vodo in redne postanke, ki mu omogočijo, da se malo razgiba.

Vsebino pripravili: Mr. Pet