Zgodbe s ceste 3 MIN

Kam jeseni na izlet z avtom?

Tu so predlogi za izvirne slovenske destinacije. Jesen je zaradi svojih značilno toplih odtenkov eden od najlepših časov v letu. Upoštevajte naše predloge in se za konec tedna z družino odpravite na lov za zadnjimi sončnimi žarki. Ti so jeseni veliko bolj prizanesljivi, zato je to odličen čas za odkrivanje naravnih lepot med izjemno slikovitimi sprehodi. Pred tem pa nikar ne pozabite na jesensko vzdrževanje svojega jeklenega konjička in seveda odgovorno vožnjo.


Divji Rakov Škocjan

V objemu čudovitih gozdov Rakovega Škocjana najdite definicijo miru. Sprehodite se po svežem odpadlem listju in uživajte ob šumenju reke Rak. Naravno divja, a sicer prijazno kratka naravoslovna učna pot vas bo popeljala čez dva naravna mostova, ki vas bosta spomnila na mogočnost narave. Odlična destinacija za vse, ki si želite odmika od hektičnega vsakdana.

Raznolika Rogla

Na enem od najvišjih vrhov na Pohorju boste našli veliko možnosti tako za rekreacijo kot za sprostitev. Najmlajši vselej uživajo v spoznavanju življenja na okoliških turističnih kmetijah, vsi drugi pa najpogosteje v kolesarjenju. Ljubitelji narave se boste rade volje sprehodili do visokega barja, kjer boste lahko občudovali Lovrenška jezera, ki vodo dobivajo le s padavinami. Zanimivo, mar ne? V bližini Rogle si oglejte tudi »farmo jelenov« Arbajter!

Gurmanska Goriška brda

Goriška brda so popolna destinacija za romantičen oddih, saj so znana kot slovenska različica Toskane. Kot se za pomanjšano različico Toskane spodobi, so tu v ospredju predvsem gurmanski užitki v obliki pridelka vinorodnih gričev in kmečkih turizmov. Po jedači in pijači pa se le sprehodite do na novo obnovljene rezidenčne vile goriških grofov, gradu Vipolže ali pa do korit, ki jih je oblikoval potok Kožbanjšček.

Čudovita Radovljica

Dobrodošli v prestolnici slovenskega čebelarstva in čokolade. Obdana z izjemnim naravnim bogastvom Triglavskega narodnega parka in Bleda Radovljica blesti v bogastvu kulturne dediščine. Njeno staro mestno jedro je eno najlepših v Sloveniji, dediščino čebelarstva, kovaštva in narodnozabavne glasbe pa srečate na vsakem koraku. Okoli nje vodijo številne pohodne poti, razgledne točke pa zaobjemajo celotno Gorenjsko.

Kristalna Belopeška jezera

Če ste naklonjeni aktivnemu preživljanju prostega časa, obiščite Belopeška jezera, dvoje kristalnih ledeniških jezer v Mangartski dolini. Priporočamo, da do njih prikolesarite po čudoviti kolesarski poti Jureta Robiča, ki je primerna tudi za rekreativne kolesarje in vas vodi do Kranjske Gore, mimo Rateč vse do italijanske meje. Kolesarite točno po poti, kjer je nekoč potekala železniška proga. Destinacija je primerna tudi za ljubitelje udobnega avtomobilskega sedeža, saj se lahko do jezer tudi pripeljete in brezskrbno uživate v lepotah, ki ju ponujata.

Grajski Otočec

Raziščite slikovite vasice ob reki Krki, ki so še vsakogar prijetno presenetile. Ste vedeli, da je Otočec znan predvsem po edinem vodnem gradu v Sloveniji? Čudovit grajski park, ki obdaja mogočno trdnjavo, je nastal najverjetneje na prelomu iz 18. v 19. stoletje, v njem pa se bohotijo številne drevesne vrste. Obiska je zagotovo vredna tudi Kostanjevica na Krki, najmanjše in najstarejše dolenjsko mesto. Ta destinacija je popolna za vse, ki si želite malo več vožnje in malo manj hoje.

Vse naštete destinacije so primerne tako za tiste, ki bi si želeli romantičnega oddiha s svojo boljšo polovico, kot tudi za tiste, ki bi si baterije polnili s svojo družino in ustvarjali nepozabne spomine. Ne pozabite na muhasto jesensko vreme – pri oblačenju vselej upoštevajte aktualno »pravilo čebule«. Tudi zaščita pred klopi velja za obvezno jesensko opremo. Uživajte v dogodivščinah!