Nasveti 2 MIN

Kako izbrati prave pnevmatike?

Pred nakupom pnevmatik, pa naj bodo to letne ali zimske, se pogosto soočamo z različnimi vprašanji, za katera si moramo vzeti čas.


Kako izbrati prave pnevmatike?

Pred nakupom pnevmatik, pa naj bodo to letne ali zimske, se pogosto soočamo z različnimi vprašanji, za katera si moramo vzeti čas. Pred nakupom preglejte teste pnevmatik, ki jih opravljajo zanesljive institucije (npr. Zveza potrošnikov Slovenije), ali pa za pomoč vprašajte našega strokovnjaka. Preverite aktualen seznam avtohiš, kjer vas čaka prijazna in zanesljiva pomoč sodelavcev v sklopu Skupine Regia Group.

Kakšne naj bodo pnevmatike?

Pravilna izbira igra ključno vlogo pri varnosti vožnje z vašim vozilom. Pnevmatike morajo ustrezati kategoriji, ki je predpisana v dokumentu o ustreznosti vozila. Pnevmatike na isti osi vozila morajo biti od istega proizvajalca, iste nosilnosti, hitrostnega razreda in tekalne površine. Gume imajo ob straneh označene dimenzije, kupiti pa morate enako nosilnost, kot so jo imele originalne, torej prve pnevmatike vašega vozila. Te je proizvajalec vozila homologiral, torej predvidel kot standardno opremo vašega vozila. Vedno preverite datum izdelave, ta je zapisan na boku pnevmatike.

Se sprašujete, ali kupiti letne, celoletne ali zimske pnevmatike? Ta odločitev je odvisna od lokacije, kjer živite oz. se vozite. Če živite na področju, kjer sta izrazita oba letna časa, tako zima kot poletje, potem vam priporočamo letne in zimske pnevmatike. Strošek je resda višji, a žal celoletne zimske pnevmatike niso primerne za izrazite zimske razmere (in obratno).

Kaj pomenijo oznake na pnevmatikah

Pnevmatike - oznake

Kdaj menjati pnevmatike?

  • Zimske pnevmatike morajo biti na vozilu od 15. novembra do 15. marca, saj so namenjene temperaturam do +7°C.
  • Pnevmatike zamenjajte glede na obrabo, vsekakor pa najmanj na 6 let, ne glede na obrabo, saj z leti pnevmatika spremeni strukturo, oprijem je slabši, posledično pa je manjša tudi varnost.
  • Po zakonu je potrebno letne pnevmatike zamenjati, če je globina profila manj kot 1,6 mm, zimske pa manj kot 3 mm profila.