Nasveti 5 MIN

9 enostavnih nasvetov za redni pregled stanja vašega vozila

Sodobna, in še posebej starejša, vozila niso narejena za večno delovanje brez kakršnihkoli napak ali zapletov. Da bi se vsem bodočim nevšečnostim čim bolje izognili, je priporočeno redno pregledovanje stanja vozila.


Čeprav se redno pregledovanje vozila sliši kot zamudno opravilo, vam bodo občasni pregledi vzeli zelo malo časa, hkrati pa vam bo zaradi zmanjšane možnosti za večje tegobe hvaležna denarnica in vaše počutje bo izboljšano, zaradi zaupanja v večjo varnost vozila.

Vsakih nekaj tednov je močno priporočljiv petminutni pregled vitalnih delov, še posebej pred odpravo na daljše potovanje ali pred obiskom tehničnega pregleda.

Da boste lažje razumeli, kako enostavna so ta opravila, smo vam pripravili 9 kratkih nasvetov, na katera področja je potrebno biti pozoren in seveda, kako se jih lotiti.

1. Gorivo

Prva točka se sliši skoraj bizarna, vendar je potrebno v zakup vzeti, da številni uporabniki stanja goriva ne spremljajo dovolj redno in kaj hitro se zgodi klic na asistenco. Da bi se izognili nevšečnostim, je priporočljivo redno spremljanje merilnika za gorivo, še posebej v slabih ali zimskih razmerah, ko lahko takšna napaka s seboj prinese ogromno nezgod.

2. Olje

Reden pregled stanja olja v motorju je docela enostavno opravilo, hkrati pa izrednega pomena, saj lahko pomanjkanje vitalne tekočine privede do katastrofalnih okvar motorja in vrtoglavih stroškov popravila. Nivo olja v motorju lahko hitro preverite s pomočjo potopne palčke. Pomembno je, da je za natančno odčitavanje motor ogret na delovno temperaturo, nivo olja pa mora biti med črticama minimum in maksimum. Pri sodobnih vozilih je to opravilo še toliko enostavnejše, saj elektronski sistem samodejno izmeri nivo olja in izpiše dejansko stanje. Če je olja premalo, ga lahko enostavno dolijemo, za izbiro ustreznega pa se lahko posvetujemo v navodilih za uporabo ali kontaktirate strokovnjake v avtohiše.

3. Gume – pnevmatike in brisalci

Kar zadeva gumirane površine, je zelo priporočeno redno spremljanje stanja pnevmatik in brisalcev. Pnevmatike so povsem verjetno najbolj občutljiv del vozila, saj so naša edina stična povezava z voziščem, zato je pomembno spremljanje stanja. Potrebno je biti pozoren na pravilen tlak, neželeno obrabo, razne razpoke in nenazadnje globino profila. Minimalna globina profila ne sme znašati manj kot 1,6 mm, v zimskem obdobju pa ni zaželeno pasti pod 3 milimetre, da bo dovolj oprijema na vseh podlagah.

Spremljajte tudi stanje metlic brisalcev, razne razpoke ali cepljenje materiala bodo privedli do slabega brisanja stekel, posledično bo moten pogled na cesto, kar lahko privede do nezgod. V zimskem času zaradi nizkih temperatur metlice velikokrat zamrznejo, za preprečitev lahko spodaj podložimo košček plastike ali blaga, obvezno pa jih je potrebno pred odhodom odtaliti s posebno odtaljevalno tekočino ali mlačno vodo.

4. Hladilna tekočina

Redno pregledujte stanje hladilne tekočine, saj si nihče ne želi zamrznjenega motorja ali nevarnega pregrevanja. Čeprav gre za zaprt sistem, ki ne zahteva rednega dotakanja, je priporočljivo, predvsem pred odpravo na daljšo pot, odčitati dejansko stanje tekočine. To storimo, ko je motor hladen, če je nivo prenizek, lahko dolijemo primerno mešanico zavedeno v uporabniškem priročniku.

5. Elektronika

Vozila v zadnjih 20 let so odvisna od pravilnega delovanja elektronskih sistemov, ki zajemajo vse od osvetlitve do akumulatorja, zato je vsaj mesečno pregledovanje bistvenega pomena. S pomočjo prijatelja ali sorodnika preglejte delovanje vseh svetil, bodite pozorni tudi na osvetlitev registrske tablice, saj lahko neprepoznavnost napisa privede do kazni.

Druga pomembna komponenta elektronskega sistema pa je brez dvoma akumulator, pri katerem je priporočljivo pregledati povezavo s terminali in morebitnost korozije – enostavno jo odstranimo z vročo vodo. Če ima vaše vozilo težave z zagonom, obstaja velika možnost za dotrajanost akumulatorja, napetost lahko z ustreznim merilnikom izmerimo v domači garaži, če pa je starost baterije presega štiri leta, je nujna zamenjava z novo enoto, da vas ne bo pustila na cedilu.

Če se redno soočate z izpraznitvijo akumulatorja, obiščite strokovnjake za elektronike, da preverijo delovanje polnilnega sistema in poiščejo morebitne neželene odjemalce električne energije.

6. Tekočina za pranje vetrobranskega stekla

Tekočina za pranje stekel je kljub preprostosti vitalna za varno vožnjo, predvsem v zimskih časih, ko so ceste toliko bolj umazane, v poletnem času pa nas rešuje pred mrčesom in cvetnim prahom. Pri večini vozil se posoda s tekočino nahaja pod pokrovom motorja, kamor nalijemo ustrezno mešanico. V obdobjih temperatur pod ničlo je nujna uporaba tekočine s sredstvom proti zmrzovanju, da ne privede do zamrznjenih razpršilnih šob ali pokanja cevnega voda.

7. Filter motorja

Poškodovan ali zamašen filter zraka motorja lahko občutno vpliva na porabo goriva in zmanjšano moč motorja, zato mehaniki priporočajo zamenjavo filtra vsakih 12 mesecev ali na 20 tisoč prevoženih kilometrov. Filter je enostavno pregledati ali zamenjati, v večini primerov ga najdemo v črni plastični škatlici pod pokrovom motorja. Ob zamenjavi bodite pozorni na pravilno umestitev in zaprtje pokrova.

8. Zavore

Enostavno je podcenjevati pomembnost pravilnega delovanja zavornega sistema, zato je redno vzdrževanje esencialno. Pregled je najbolje začeti s preverjanjem nivoja zavorne tekočine, kar lahko pri večini vozil storimo sami, v dvomih pa se je najbolje posvetovati s strokovnjaki. Kot drugo pa je dobro preveriti stanje zavornih diskov (razne razpoke, pretirana obraba) in zavornih ploščic. Res da sodobni avtomobili samodejno javijo servis zavor, a hiter vizualni pregled nikoli ne škodi.

9. Čistoča notranjosti in zunanjosti

Čisto vozilo ni le estetsko bolj privlačno, temveč tudi varnejše. Ker se številni vozniki poslužujejo prigrizkov in pijače med vožnjo, je priporočljivo redno odstranjevanje odpadkov, da se slučajno kakšna plastenka ne zagozdi med stopalkami, dobro je občasno obrisati prah na armaturni plošči in prtljažnik očistiti nepotrebne navlake.

Z intervalnim pranjem zunanjosti drastično prispevamo k povečani varnosti, saj je čisto vozilo bolj pregledno. V primeru časovne stiske ali pomanjkanja sredstev, se osredotočite vsaj na čiščenje stekel, luči in registrskih tablic.

Na cesti vozniki z vozili tako zasebno in poslovno preživimo veliko časa. Zato se pri Regia Group, ki sodi med vodilna podjetja za opravljanje tehničnih pregledov in registracij motornih vozil v Sloveniji, zavzemamo za obveščanje o nasvetih za varno vožnjo. Ne pozabite, vedno smo tu za vas. Izkušena ekipa serviserjev vas pričakuje v Ljubljani in Kranju. Širok nabor storitev omogočamo po odličnih cenah. Z več kot 40-letno tradicijo danes ponujamo celovito paleto storitev na področju prodaje in servisiranja novih in rabljenih vozil, ki zajema ponudbo avtomobilskih nadomestnih delov in dodatne opreme.