Zgodbe s ceste 4 MIN

10 trikov za manj stresno in lažje pakiranje

Poletni dopust. Za marsikoga je to vrhunec leta, ko se odpočije od vsakodnevnih obveznosti in stresa. A nemalokrat prav pakiranje pred dopustom predstavlja ogromen stres! Preverite kako se mu izogniti.


1. Poskrbite za mir in začnite s pakiranjem pravočasno

Nič ni bolj stresnega, kot če se nam že zelo mudi in moramo pakirati pod časovnim pritiskom, ob tem pa nas morda motijo še otroci, ki glasno izražajo svoje potrebe… Najlažje bo, če si takrat, ko načrtujete pakiranje, zagotovite mir. Tako bo koncentracija na višji ravni in bo obstajala veliko manjša verjetnost, da boste kakšno pomembno zadevo pozabili doma.

2. V naprej si pripravite seznam

Če začnete seznam pripravljati že več dni pred predvidenim pakiranjem, si lahko na enostaven način kar najbolj zmanjšate verjetnost, da bi na dopust odšli brez nečesa, kar nujno potrebujete. Vsakič, ko se nečesa spomnite enostavno dopišite na seznam. Še boljša pa je novica, da vam ta seznam pride prav tudi naslednje leto, tako da ga obvezno shranite, ko bo pakiranje za vami, saj bodo šle tako zadeve prihodnje leto veliko hitreje.

3. Poskrbite, da bodo vaša oblačila oprana in zložena

V naprej razmišljajte, katera oblačila bi želeli vzeti s seboj na dopust in jih par dni pred predvidenim pakiranjem ne nosite, pač pa poskrbite, da bodo oprana in zložena, saj bo tako pakiranje veliko hitrejše, kot če boste ugotovili, da morate oprati, posušiti in zložite še dva pralna stroja oblačil, ki jih želite vzeti s seboj.

4. Pravilo 1-2-3-4-5-6

Najpreprostejši nasvet za pakiranje osebne garderobe za 6 dni je pravilo 1-2-3-4-5-6, ki priporoča, da s seboj vzamete: 1 pokrivalo, 2 para čevljev, 3 hlač ali kril, 4 zgornje dele, 5 parov nogavic in 6 spodnjic. Pri tem je seveda upoštevano, da imate en komplet garderobe, vključno z jakno, že oblečen.

Splanirajte tudi katere kose oblačil boste med seboj kombinirali. Najlažje bo, če izberete nevtralne barve in vzorce, saj lahko oblačila potem sproti prilagajate.

5. Kozmetika in potovalna lekarna

Ko pakirate toaletno torbico, ne pozabite tudi na nekaj obližev, povoj in osnovna zdravila, s katerimi boste lahko ob prvih znakih prehlada, prebavnih težavah ali glavobolu poizkušali težave rešiti še predno dodobra nastopijo. Prav tako ne pozabite na kremo za zaščito pred soncem.

6. Razvedrilo in uporabno čtivo

Tudi tukaj velja pravilo, da pretiravanje ni dobro. Če radi berete, zagotovo ne boste pozabili na knjigo, še boljša izbira pa je e-knjiga. Z njo se izognete teži fizičnih knjig in prostoru, ki ga zasedejo, kar je problematično predvsem, če se ne morete odločiti, katera knjiga vam bo ustrezala.

Ne pozabite na vodnik o kraju ali pokrajini, kamor se podajate, ki vam bo v pomoč pri raziskovanju. Če potujete z otroki, so dobra izbira tudi besedne in družabne igre, ki vam bodo krajšale čas, ne zavzamejo pa veliko prostora.

7. Organizirano zlagajte v prtljažnik

Za začetek vozilo v celoti izpraznite, da bodo v njem le reči, ki jih zahtevajo cestnoprometni predpisi, potem pa si ob vozilu razporedimo vse kose prtljage, ki jih želimo vzeti s seboj. Najprej v prtljažnik zložite večje kose, ki se jih ne da prilagajati, na koncu pa manjše in mehkejše kose, ki lahko prilagajajo obliko. Pozor! Vso prtljago je vedno treba zložiti tako, da se ob morebitnem trku ali zaviranju ne more premikati po kabini.

8. Pomagajte si s strešnim kovčkom

Če je prtljažnik za vas postal premajhen, potem je najboljša in najenostavnejša rešitev strešni kovček, ki bo pomembno prispeval k dodatnemu prostoru. V naših avtohišah preverite akcijske ponudbe strešnih nosilcev in kovčkov.

9. Ne pozabite dokumentov

Ne pozabite na osebne izkaznice oz. potne liste. Če ima vaš otrok drugačen priimek, vzemite s sabo še rojstni list, da ne bo na meji kakšnega nesporazuma. V kolikor potujete znotraj EU ne pozabite tudi na brezplačne Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja. Poskrbite tudi za turistično zavarovanje, ki ga lahko uredite v vseh naših poslovalnicah. Strošek je zanemarljiv, v primerjavi s težavami, ki vas lahko doletijo na poti.

10. Gremo na pot

Za konec ne pozabite na udobna oblačila za na pot. Opremite se z zadostno količino vode in obrokom hrane ali vsaj nečem za prigrizniti. V primeru, da ostanete v dolgih kolonah si boste hvaležni.

Prekrasen dopust vam želimo!